Velikonoční mazanec pro všechny generace

Mazanec na Velikonoce musí být na stole, svátky jara si bez něj velká většina z nás nedovede představit.

Recepty na něj jsou si všechny podobné, ale z každého se dá vzít nějaká drobná úprava, rada, fígl, který ten váš ještě vylepší.

Ten následující jsem dostala od paní Blaženy Čeplové z Macourova, která nedávno oslavila stovku. Celý život byla skvělá kuchařka a pekařka a její vánočka i mazanec jsou úžasné. Podle jejího receptu peče celá rodina, už několik generací a podělila se o něj se mnou snacha Dana Čeplová.

1 kg mouky: 1/2 kg hladké a 1/2 kg polohrubé

300 g másla

200 g cukru

100 g rozinek

100 g mandlí

6-8 žloutků

sůl

citronová kůra

muškátový oříšek nebo vanilka

1 vejce na potření

mléko dle potřeby

1 kostka droždí

„Žloutky se utřou s cukrem a pak se tam přidá máslo, a pak se dává mouka a ostatní přísady,“ říká Dana Čeplová.

Předem si samozřejmě rozděláme a necháme vzejít kvásek, který vmícháme do důlku v mouce. Teprve pak začneme zpracovávat těsto, a jak víme, je potřeba si s ním pořádně pohrát, prohníst je a nechat důkladně vykynout.

„Těsto má být řidší, hladké, vypracované. Hotové je, když už to utíká z mísy,“ směje se.

Mazanec, kynutí těsta

„Dá se to na plech a nechá se to asi deset minut, aby to ještě kynulo na tom plechu. Nakonec se má potřít vajíčkem a posypat mandlemi. Troubu jsem nechávala na dvě stě dvacet stupňů, ze začátku na deset minut, a pak na sto osmdesát a zhruba tři čtvrtě hodiny,“ končí šikovná pekařka.

Do hodně rozpálené trouby vložíme mazanec a necháme na vysokou teplotu zatáhnout, pak snížíme na sto osmdesát a dopečeme.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.