Cuketová buchta s kakaem

I když jsou cukety zelenina, jsou velmi vděčné při pečení buchet. Sladkosti z cuket bývají skvělé – chutnají po tom, čím je ochutíme a díky cuketám jsou velmi vláčné.

Také recepty bývají velmi snadné a oblíbené jsou i v domově bez zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jaroslav Šaman, obsluha z kavárny Splněný sen na jaroměřickém zámku, rád peče i doma, a to právě z cukety! „Dělám cuketovou buchtu, normálně se cuketa nastrouhá, pak se tam dá mouka, vajíčko, cukr, mléko a i s kakaem. Pak se to zamíchá a dá se to péct do trouby na plech a je to.“

Ingredience
  • 500 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 300 g krupicového cukru
  • 50 g kakaa
  • 1 lžička perníkového koření (lze vynechat)
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • 150 ml mléka
  • Špetka soli

Jak říká Jarda Šaman, nejdřív se musí cuketa nastrouhat. Takže vezmeme půl kila cukety – bez slupky a hlavně bez semínek, pokud zpracováváte větší kusy se spoustou semen. Nastrouháme nahrubo a smícháme v míse se třemi vajíčky, deci a půl oleje a stejným množstvím mléka.

Mísy budeme potřebovat dvě – v té druhé promícháme suché ingredience – 35 deka polohrubé mouky, třicet deka krupicového cukru, kypřící prášek, špetku soli a lžičku perníkového koření, ale to můžeme vynechat, pokud chcete čistě chuť čokolády.

Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Směs vylijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme, dokud se na špejli nelepí těsto. A pak už jen po vychladnutí podáváme podle Jardova doporučení nakrájené na čtverečky ke kafíčku.

autor: dak