Cuketová buchta s kakaem
I když jsou cukety zelenina, jsou velmi vděčné při pečení buchet. Sladkosti z cuket bývají skvělé – chutnají po tom, čím je ochutíme a díky cuketám jsou velmi vláčné.
Také recepty bývají velmi snadné a oblíbené jsou i v domově bez zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jaroslav Šaman, obsluha z kavárny Splněný sen na jaroměřickém zámku, rád peče i doma, a to právě z cukety! „Dělám cuketovou buchtu, normálně se cuketa nastrouhá, pak se tam dá mouka, vajíčko, cukr, mléko a i s kakaem. Pak se to zamíchá a dá se to péct do trouby na plech a je to.“
- 500 g cukety
- 350 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 300 g krupicového cukru
- 50 g kakaa
- 1 lžička perníkového koření (lze vynechat)
- 3 vejce
- 150 ml oleje
- 150 ml mléka
- Špetka soli
Jak říká Jarda Šaman, nejdřív se musí cuketa nastrouhat. Takže vezmeme půl kila cukety – bez slupky a hlavně bez semínek, pokud zpracováváte větší kusy se spoustou semen. Nastrouháme nahrubo a smícháme v míse se třemi vajíčky, deci a půl oleje a stejným množstvím mléka.
Mísy budeme potřebovat dvě – v té druhé promícháme suché ingredience – 35 deka polohrubé mouky, třicet deka krupicového cukru, kypřící prášek, špetku soli a lžičku perníkového koření, ale to můžeme vynechat, pokud chcete čistě chuť čokolády.
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Směs vylijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme, dokud se na špejli nelepí těsto. A pak už jen po vychladnutí podáváme podle Jardova doporučení nakrájené na čtverečky ke kafíčku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka