Ovesné sušenky

Když se rozhodneme upéct křupavé kulaté sušenky, máme na výběr, jednak z čeho je vůbec upečeme, a také, čím budou nakonec ochucené.

Ingredience
  • Ovesné sušenky
  • 90 g špaldové mouky
  • 60 g celých ovesných vloček
  • 90 g másla
  • 1 lžíci medu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžičku skořice
  • ½ lžičky sody
  • 20 g vlašských ořechů

Věřím tomu, že největší popularitu si dlouhodobě získávají sušenky s kousky čokolády, ale chutnat budou určitě i ty dnešní z ovesných vloček s ovocem. Pro základ těsta vezmeme 60 gramů celých ovesných vloček a 90 gramů špaldové mouky. V míse tyto suché ingredience ještě smícháme se dvěma lžícemi třtinového cukru, lžičkou skořice, půl lžičkou sody a dvaceti gramy nasekaných vlašských ořechů. Dobře promícháme. Potom si rozpustíme 90 gramů másla společně s jednou lžící medu v hrnečku, a když směs po chvíli trochu vychladne, opatrně vmícháme do mísy k sypkým surovinám. Vznikne nám tužší kompaktní těsto. Na každou sušenku položíme před pečením plátek nebo dva podzimního ovoce – mohou to být malá jablíčka nakrájená na plátky, nebo plátky malých hrušek, půlky švestek a podobně. Troubu si zapneme na 190 stupňů, a než se nahřeje, plech vyložíme pečicím papírem. Na něj klademe v dostatečné vzdálenosti od sebe budoucí sušenky. Nejlépe se tvoří mokrýma rukama, když si v nich z těsta vymodelujeme kuličky, které rozmáčkneme do tvaru placaté sušenky a na každou položíme kousek ovoce. Pečeme asi půl hodiny, necháme vychladnout a je to. 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat