Ovesné sušenky
Když se rozhodneme upéct křupavé kulaté sušenky, máme na výběr, jednak z čeho je vůbec upečeme, a také, čím budou nakonec ochucené.
- Ovesné sušenky
- 90 g špaldové mouky
- 60 g celých ovesných vloček
- 90 g másla
- 1 lžíci medu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžičku skořice
- ½ lžičky sody
- 20 g vlašských ořechů
Věřím tomu, že největší popularitu si dlouhodobě získávají sušenky s kousky čokolády, ale chutnat budou určitě i ty dnešní z ovesných vloček s ovocem. Pro základ těsta vezmeme 60 gramů celých ovesných vloček a 90 gramů špaldové mouky. V míse tyto suché ingredience ještě smícháme se dvěma lžícemi třtinového cukru, lžičkou skořice, půl lžičkou sody a dvaceti gramy nasekaných vlašských ořechů. Dobře promícháme. Potom si rozpustíme 90 gramů másla společně s jednou lžící medu v hrnečku, a když směs po chvíli trochu vychladne, opatrně vmícháme do mísy k sypkým surovinám. Vznikne nám tužší kompaktní těsto. Na každou sušenku položíme před pečením plátek nebo dva podzimního ovoce – mohou to být malá jablíčka nakrájená na plátky, nebo plátky malých hrušek, půlky švestek a podobně. Troubu si zapneme na 190 stupňů, a než se nahřeje, plech vyložíme pečicím papírem. Na něj klademe v dostatečné vzdálenosti od sebe budoucí sušenky. Nejlépe se tvoří mokrýma rukama, když si v nich z těsta vymodelujeme kuličky, které rozmáčkneme do tvaru placaté sušenky a na každou položíme kousek ovoce. Pečeme asi půl hodiny, necháme vychladnout a je to.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.