Omáčka z lišek
To si tak dáte oběd v restauraci, a ono je to tak dobré, že jdete vyzvídat na kuchaři, jak něco takového udělal. Běžně to nedělám, ale omáčka z lišek podávaná k vynikajícímu steaku za to stála. Ostatně houby dodávají každému jídlu specifikou výraznou chuť a my Češi jsme přece na houby specialisté.
Takže jsem se vydala přímo do kuchyně vyzpovídat šéfkuchaře Jana Malinku. Podle něj je omáčka z lišek úplně jednoduchá.
Potřebujeme:
200 g lišek
1 cibuli nebo šalotku
1-2 stroužky česneku
200 ml omáčky demi-glace (možno nahradit silným vývarem)
200 ml 33% smetany
„To se vezmou čerstvé lišky, které se opečou na pánvičce s troškou cibulky, troškou kmínu a troškou česneku. Zalije se to demi-glacem, a pak se tam dá jenom kapička čerstvé šlehačky do toho,“ popisuje kuchař jednoduchý návod.
Kvůli rámusu v kuchyni to raději zopakuji, ať o nic nepřijdeme – na pánvičce si rozehřejeme máslo s kapkou oleje, osmažíme na něm cibuli a přidáme čerstvé lišky. Posypeme kmínem a dochutíme česnekem. Když houby změknou, zalijeme je kapkou omáčky demi-glace, což je silná tmavá omáčka z vývaru, která se vaří asi dvacet čtyři hodin. Tu je tedy potřeba mít v zásobě, vyrobit si ji předem podobně jako občas potřebujeme vývar.
Nakonec už jen přidáme smetanu, už nevaříme, jen prohřejeme a můžeme podávat. Steak je ideální, protože jde dobře k houbám, ale můžete samozřejmě vzít i plátek pečeně nebo jinak upravené maso.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.