Švestková omáčka
V poslední době začala být velmi populární švestková omáčka k masům nebo třeba grilovanému sýru. Ochutnala jsem ji hotovou, kupovanou a naprosto mě nadchla. Její mírně sladká, lehce pikantní chuť s podtóny čokolády byla prostě úžasná. Jenže pak jsem si přečetla složení hotové omáčky a nadšení mě trochu přešlo.
Takže jsem začala pátrat, jak by se švestková omáčka dala vyrobit doma a ono to jde. Chce to jen mít už doma hotová švestková povidla – a to my přece máme!
200g švestkových povidel
1 lžíce másla (nebo rostlinného oleje)
1 lžíce mouky
sůl, cukr podle chuti
1 lžíce rumu
½ lžičky kakaa
špetka mletého hřebíčku, skořice a badyánu
Základem omáčky je jíška – lžíci mouky opražíme asi tři minuty na másle na světlou jíšku, kterou poté rozředíme půl litrem vody. Vodu do jíšky zašleháme. Teď přidáme asi 200 g švestkových povidel a opět rozšleháme.
Zbývá vsypat troška citronové kůry, dosolit lehce a dosladit podle chuti.
Dokořenit omáčku, aby byla skutečně lehce pikantní, můžeme mletou skořicí, mletým hřebíčkem a mým oblíbeným badyánem. Přidala jsem i malou lžičku kakaa, ale opravdu jen lehce. Všechno povaříme na mírném plamenu asi 20 minut a na závěr omáčku provoníme lžící rumu, za ten se velmi přimlouvám kvůli vůni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.