Vitacitové řezy
Řezy – moučníky z více vrstev patří k české klasice. K tomu dnešnímu budeme potřebovat jen malinko práce navíc a jednu velmi nostalgickou surovinu – práškový vitacit.
Nejprve si ale upečeme klasický čokoládový korpus. Budeme potřebovat 4 vejce, skleničku a půl moučkového cukru, dvacet gramů kakaa, skleničku vlažné vody a dvě skleničky polohrubé mouky s práškem do pečiva. Recept mám od naší kolegyně Moniky Chmilové, která tyhle řezy peče velmi často, a proto pro nás má přesný postup.
Začínáme korpusem: „Žloutky s cukrem a kakaem utřeme, vmícháme vlažnou vodu, poté mouku s práškem do pečiva, no a nakonec z bílků ušlehaných sníh vše nalijeme do hlubokého plechu.
- Na korpus:
- 4 vejce
- 20 g kakaa
- 1 a ½ skleničky moučkového cukru
- 1 sklenička vlažné vody
- 2 sklenička polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- Na náplň:
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 lžíce mléka
- 4 lžíce rumu
- 2 kostky měkkého tvarohu
- Na polevu:
- 750 ml vody
- 2 vanilkové pudinky
- 6 lžic cukru
- 2 balení vitacitu (barva dle ovoce)
- ovoce na pokladení – např. půlené broskve
Po vychladnutí pak potřebujeme tvarohovou náplň. Na náplň budeme potřebovat 200 g másla, 200 g práškového cukru, 4 lžíce mléka, 4 lžíce rumu a dvě kostky měkkého tvarohu. Všechno našleháme, poklademe ovocem, nejlépe půlenými broskvemi a pak to zalijeme horkou polevou. Na polevu pak budeme potřebovat ¾ litru vody, jeden balíček vitacitu, 6 lžic cukru a dva vanilkové pudinky. Vše uvaříme a potom ještě horké lijeme na připravené řezy a dáme vychladit do ledničky.“
Takže tu máme každou vrstvu jinou – pečený korpus, vyšlehaná tvarohová náplň, ovoce, a nakonec horká poleva, nejlépe ze žlutého vitacitu, který pěkně ladí k broskvím, ale ovoce i barvy můžete zkusit vyměnit. Rozhodně to prý máme vyzkoušet.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.