Květáková rýže s vajíčkem

Květáková rýže s vajíčkem
Co si představíte, když se řekne květáková rýže? Já osobně jsem z toho byla trochu zmatená, než jsem objevila následující recept, kde je právě květáková rýže základem.
A protože syn nedávno prohlásil, že květáku není nikdy dost, zkusila jsem i tu rýži. Ta se totiž vyrobí tak, že hlávku květáku nastrouháme za syrova na hrubém struhadle.
- 1 hlávka květáku
- 2 stroužky česneku
- vejce (podle počtu osob)
- olivový olej
- jarní cibulka
- oregano, tymián, bazalka
- nebo
- 100 g čerstvého špenátu
- sůl, pepř
Pak se upraví na pánvi – rozehřejeme si olivový olej a v něm rychle opražíme prolisovaný česnek. Kdo raději pálivější, vezme dva stroužky. Přidáme oregano, a hned jak začne česnek tmavnout, vhodíme květák. Osolíme, opepříme a mícháme, opékáme.
Po několika minutách, až květák změkne, přidáme zelené bylinky – může to být tymián s bazalkou, aby společně s oreganem vytvořily typickou italskou chuť, nebo deset deka lístků špenátu. V obou případech bude výsledná směs květákovo zelená.
K takto upravené květákové rýži podáváme vajíčka, aby nám v jídle nechyběly bílkoviny. Já volím dvě vejce natvrdo, ale na talíři mnohem lépe vypadají volská oka, která také osolíme, opepříme a posypeme bylinkami nebo jarní cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.