Zapečený květák se slaninou
Když se květák zapéká, obvykle jsou k tomu potřeba vajíčka, cibule a nastrouhaný sýr. Jiná varianta nabízí něco trochu odlišného – já třeba vajíčka, která se zapékají v troubě s těstovinami, zeleninou nebo čímkoli jiným, dost těžko trávím, a tak mi recept bez nich připadal ideální.
- 200 gramů slaniny
- 1 větší květák
- šťáva z citrónu
- 150 mililitrů smetany
- sůl
- pepř
Květák si nejprve rozdělíme na růžičky a lehce předvaříme – jako obvykle ve velkém hrnci v osolené vodě s trochou citrónové šťávy. Stačí pár minut, aby se nerozpadal, protože ještě půjde do trouby.
Květák vyndáme, vodu slijeme – nebo použijeme na zeleninový vývar – a pak růžičky květáku naskládáme do pekáčku. Osolíme, opepříme, nejlépe čerstvě namletým pepřem, a zalijeme smetanou. Dvacet deka slaniny nakrájíme na kousky a zasypeme květák.
Pečeme v troubě vyhřáté troubě 180 stupňů Celsia, dokud slanina nezezlátne a nezačne být pěkně křupavá.
Takto upečený květák se skvěle hodí jako příloha k masům pečeným i grilovaným, ke steakům, ale zkusila jsem ho i samotný a zjistila, že to jde také.
Související
-
Dršťková polévka
Na oblíbenou dršťkovou polévku jsme si tak zvykli, že možná ani nevíme, proč se jí tak vlastně říká.
-
Sýrové knedlíčky do polévky
Když už se doma rodině zajídají nudle i písmenka nebo hvězdičky do polévky, zkouším je omráčit knedlíčky.
-
Kuřecí plátky s hořčičnou omáčkou
Kuřecí plátky se dají připravit na velmi mnoho způsobů. Mnozí jistě ocení, když je příprava rychlá a snadná. K dnešnímu chodu stačí najít hořčici, smetanu a kuřecí maso.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.