Zapečený květák se slaninou

Když se květák zapéká, obvykle jsou k tomu potřeba vajíčka, cibule a nastrouhaný sýr. Jiná varianta nabízí něco trochu odlišného – já třeba vajíčka, která se zapékají v troubě s těstovinami, zeleninou nebo čímkoli jiným, dost těžko trávím, a tak mi recept bez nich připadal ideální.

Ingredience
  • 200 gramů slaniny
  • 1 větší květák
  • šťáva z citrónu
  • 150 mililitrů smetany
  • sůl
  • pepř

Květák si nejprve rozdělíme na růžičky a lehce předvaříme – jako obvykle ve velkém hrnci v osolené vodě s trochou citrónové šťávy. Stačí pár minut, aby se nerozpadal, protože ještě půjde do trouby.

Květák vyndáme, vodu slijeme – nebo použijeme na zeleninový vývar – a pak růžičky květáku naskládáme do pekáčku. Osolíme, opepříme, nejlépe čerstvě namletým pepřem, a zalijeme smetanou. Dvacet deka slaniny nakrájíme na kousky a zasypeme květák.

Pečeme v troubě vyhřáté troubě 180 stupňů Celsia, dokud slanina nezezlátne a nezačne být pěkně křupavá.

Takto upečený květák se skvěle hodí jako příloha k masům pečeným i grilovaným, ke steakům, ale zkusila jsem ho i samotný a zjistila, že to jde také.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.