Květák se sýrem
Květák by se dal jíst pořád, obzvlášť smažený! Ale těch sacharidů! A smaženého! Naštěstí jsou i jiné alternativy, jak květák ochutit a zkombinovat.
Výhodou také je mít syna, kterého baví vařit a zkoušet nové recepty i na cestách. Tentokrát tedy vaří Tadeáš: "Já jsem si tenhle recept přivezl z Anglie. Oni to mají jako slavnostní jídlo, třeba na nedělní večeři nebo na vánoce, samozřejmě jen jako přílohu k tomu ostatnímu,“ říká.
- 1 hlávka květáku
- 1 lžíce vrchovatá másla
- 4 lžíce mouky
- strouhaný parmazán
- 120 g mozzarelly
- (NEBO 200 g cheddaru)
- 500 ml mléka
- 1 lžíce strouhanky
- sůl, pepř
- bylinky
Jde o jednoduchý recept. „Květák rozebereme na růžičky a povaříme pět minut. Mezitím si rozpustíme máslo, přidáme do něj 4 lžíce mouky a vytvoříme jíšku. Pak postupně přiléváme mléko, přivedeme to k varu, přisypeme sůl a pepř a nějaké bylinky. Já bych doporučoval tymián. Jednoduše řečeno si uděláme bešamel a do něho přidáme sýr. Oni používají cheddar, ale já jsem použil parmazán a mozzarellu aby se ty sýry dobře rozpouštěly a zároveň aby měly výraznou chuť, která tomu receptu pomůže,“ popisuje.
Jakmile máme hotový květák, přendáme ho do pekáčku, ve kterém to budeme péct, přelijeme to bešamelem se sýrem a zasypeme dalším sýrem. Nahoru přijde strouhanka, aby pochytala vlhkost. Vložíme do trouby a pečeme asi dvacet minut a je hotovo.
Květák se sýrem se u nás na rozdíl od kolegů Angličanů, jíst i v létě, jíst jako obyčejné snadné jídlo, které nepotřebuje slavnostní příležitost a také úplně samotné. Dobře ochucený je totiž květák se sýrem a bylinkami opravdu vynikající.
Související
-
Květák na kari
Květák je zelenina ne příliš často využívaná na hlavní chod. Známe květák smažený, nebo květák s vajíčkem, také si květák možná občas zapečeme.
-
Zapečený květák se slaninou
Když se květák zapéká, obvykle jsou k tomu potřeba vajíčka, cibule a nastrouhaný sýr. Jiná varianta nabízí něco trochu odlišného – zkuste recept bez vajíček.
-
Květák jako smažák do trouby
Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.