Červená pšenice jako příloha i na způsob risotta

Pšenice – někdo si představí zralé zlaté klasy, jiný hrst zrn, další už rovnou namletou mouku – a většina z nás si vybaví žlutou nebo bílou barvu. Ale červenou?

Přesto je známá i odrůda červené pšenice. Je to původní obilovina, která pochází z Afriky, ale rozšířila se i do Evropy a vlastně do celého světa. Dnes se pěstuje i u nás, na jižní Moravě a dá se koupit. Koupit a vyzkoušet, buď ve formě mouky, nebo i celých zrn.

Radek Křivánek z jemnického bezobalového Opobchodu doporučuje připravit ji stejně jako třeba rýži – jen se musí předem namočit: "Jen se to namočí delší dobu, a potom se to uvaří," říká. "Takže přes noc nebo aspoň dvě hodiny namočená pšenice, kvalitní jednozrnka, je pak za půl hodiny uvařená. Dá se použít jako jakákoliv příloha, jako rýže, na rizoto. A myslím, že to celé zrno je mnohem hodnotnější než namletá mouka. Má v sobě stejné věci, jako třeba červená řepa, červené víno - na krvinky, na srdíčko."

Červená barva je opravdu výhoda pro naše zdraví. Jak jsme slyšeli, červenou pšenici navíc nemusíme ani mlít – jen předem dostatečně namočit, a po uvaření využít jako rýži, tedy jako přílohu nebo na rizoto. Rozpálíme olej, opečeme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme červenou pšenici a pomalu postupně přiléváme vývar, stejně jako když vaříme italské rizoto.

Příchuť pak zvolíme podle sebe – zeleninu, houby, klobásu chorizo nebo třeba jen strouhaný parmazán na závěr. Červená pšenice je vítaným zpestřením našeho jídelníčku, tak dobrou chuť!

autor: dak

Související

  • Zelené risotto s bůčkem

    Nejzelenější jarní zeleninou bývají lístky špenátu. Dnešní poměrně rychlý recept na dobrý oběd počítá právě se špenátem. 

  • Chřestové risotto

    Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.

  • Risotto s pikantní klobásou chorizo

    Pro dnešní dobrotu budeme potřebovat kulatozrnnou rýži, hodně kozího sýra, vývaru a vína, a také pikantní klobásu chorizo.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.