Květák na kari

Květák je zelenina ne příliš často využívaná na hlavní chod. Známe květák smažený, nebo květák s vajíčkem, také si květák možná občas zapečeme.

V indických restauracích je to ale zelenina, která se objevuje velmi často v kombinaci s dalšími přílohami – rýží, brambory, mrkví a ostatní zeleninou, a téměř vždy má žlutou barvu. Kari koření mu totiž velmi sluší a do těchto chladných týdnů je to ideální jídlo. 

Ingredience
  • 1 střední květák
  • 1 šálek jasmínové rýže 
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 červené papriky
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • smetana dle chuti

Bude nám stačit středně velký květák, který si bez košťálu uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvaříme si také hrnek jasmínové rýže – vaří se stejně jako běžná rýže dlouhozrnná, ale s o něco menším množstvím vody. Ve velké pánvi si pak na oleji a na lžíci másla osmahneme cibulku, k ní přidáme kousky zeleniny, jakou doma právě máme. U nás to byly kolečka mrkve a kostičky červené papriky. Když zelenina změkne, přidáme k ní předvařený květák rozebraný na růžičky a zasypeme kari kořením. 

Kdo chce pokrm více do žluta, může přidat i trochu kurkumy, která dodá barvu a kdo zase rád pálivější, nebojí se do pánve vhodit i kousky čerstvého oloupaného zázvoru. Chuť Indie zesílí, když květák okořeníme římským kmínem a naopak ji zjemní trocha smetany na závěr.

autor: dak

Související

  • Zapečený květák se slaninou

    Když se květák zapéká, obvykle jsou k tomu potřeba vajíčka, cibule a nastrouhaný sýr. Jiná varianta nabízí něco trochu odlišného – zkuste recept bez vajíček.

  • Květák jako smažák do trouby

    Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.