Květák na kari
Květák je zelenina ne příliš často využívaná na hlavní chod. Známe květák smažený, nebo květák s vajíčkem, také si květák možná občas zapečeme.
V indických restauracích je to ale zelenina, která se objevuje velmi často v kombinaci s dalšími přílohami – rýží, brambory, mrkví a ostatní zeleninou, a téměř vždy má žlutou barvu. Kari koření mu totiž velmi sluší a do těchto chladných týdnů je to ideální jídlo.
- 1 střední květák
- 1 šálek jasmínové rýže
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/2 červené papriky
- sůl, pepř
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- smetana dle chuti
Bude nám stačit středně velký květák, který si bez košťálu uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvaříme si také hrnek jasmínové rýže – vaří se stejně jako běžná rýže dlouhozrnná, ale s o něco menším množstvím vody. Ve velké pánvi si pak na oleji a na lžíci másla osmahneme cibulku, k ní přidáme kousky zeleniny, jakou doma právě máme. U nás to byly kolečka mrkve a kostičky červené papriky. Když zelenina změkne, přidáme k ní předvařený květák rozebraný na růžičky a zasypeme kari kořením.
Kdo chce pokrm více do žluta, může přidat i trochu kurkumy, která dodá barvu a kdo zase rád pálivější, nebojí se do pánve vhodit i kousky čerstvého oloupaného zázvoru. Chuť Indie zesílí, když květák okořeníme římským kmínem a naopak ji zjemní trocha smetany na závěr.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.