Masové kuličky s růžičkovou kapustou v rajské omáčce
Z mletého masa se asi nejsnáze udělá domácí sekaná – maso ochutíme a vcelku upečeme. U nás jsou ale mnohem oblíbenější masové kuličky.
28.03.2025Maso ochutíme úplně stejně, jen je pak potřeba vytvarovat kuličky, ty položit opatrně vedle sebe na plech a upéct.
- 500 g mletého masa
- 50 g strouhanky
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- koření pro mletá masa
- sůl, pepř
- cca 16 malých růžičkových kapustiček
- olivový olej na osmažení
- rajská omáčka dle oblíbeného receptu
A když už se s kuličkami děláme, proč je rovnou nenaplnit malým zeleninovým překvapením? Pokud i vaši strávníci mají rádi růžičkovou kapustu tak jako ti moji, zkuste to také – práce s tím je jen o malinko více.
Budeme potřebovat asi patnáct kapustiček, kterým odkrojíme konce a já obvykle sloupnu jeden nebo dva vrchní lístky podle toho, v jakém jsou stavu. Vhodíme je do vroucí osolené vody a minutku až dvě povaříme.
V míse si promícháme mleté maso se solí, pepřem, já přidávám i koření pro mletá masa, které kuličkám velmi svědčí. Dále stroužkem prolisovaného česneku, vajíčkem a strouhankou tak, aby směs krásně zahustila.
Maso pak nabíráme navlhčenýma rukama, tvoříme kuličku, do ní vložíme kapustičku a obalíme. Všechny kuličky pak rychle orestujeme na pánvi na troše olivového oleje, aby se zatáhly, a dáme stranou.
V rendlíku si pak připravíme rajskou omáčku podle svého oblíbeného domácího receptu. Když je ochucená, přidáme do ní kuličky a společně necháme pod pokličkou vařit asi dvacet minut. Chutě se spojí a my můžeme podávat s oblíbenou přílohou. U nás jsou to těstoviny, ale klidně to může být rýže nebo knedlík.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.