Rychlý toast s vejcem a zeleninou
Toastový chleba nejíme často, když už je čerstvý kváskový taková dobrota, ale jsou jídla, ke kterým se dokonale hodí. Třeba jako je rychlý toast s vajíčkem a slaninou, který nezapékáme v toustovači, ale přímo na pánvi.
- Pro 1 osobu:
- 2 plátky toastového chleba
- 1 vejce
- 2 plátky slaniny
- 2 plátky sýru
- sůl, pepř
- rajče na plátky
- salát (bazalka, petržel)
Chytrá hlava, která tento recept vymyslela, navrhla začít od oblohy. Pro jeden toast si na pánev položíme dva plátky slaniny, necháme chvíli smažit, pak na ně položíme dva plátky sýru a kolem nalijeme rozšlehané vajíčko.
Když se sýr trochu rozteče a vajíčko ztuhne, položíme nahoru dva plátky toastového chleba vedle sebe, šikovně podebereme a otočíme. Zatímco chléb se z druhé strany pěkně opeče v tuku, který pustila slanina, my si nahoru položíme také něco zdravého – plátky rajčete a listy salátu, nebo to k rajčeti může být bazalka, či čerstvá petržel. Podle toho, co právě roste.
A teď obracečkou překlopíme boční části vejce dovnitř, a nakonec ještě oba plátky chleba na sebe s tím, že všechno to dobré, co jsme si do nich dali, je uvnitř. Zvenku je chleba křupavý a uvnitř máme bílkoviny – vajíčko a sýr, tuky – slaninu i zdravou zeleninu. Je to moc dobré!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.