Kuře s bazalkou s citronem
Až vám někdy bude scházet nápad, co s kuřetem, zkuste jednoduchý tip – upéct ho s bazalkou a svěžím citrónem. Tento recept oceňuji právě pro jeho rychlost a spoustu chuti.
- kuřecí maso
- svazek jarních cibulek
- 1/2 šálku čerstvé bazalky
- 1 citrón + na ozdobu
- sůl
- pepř
- olej
Kromě kuřecích nudliček, které si předem nakrájíme asi pro čtyři osoby, budeme potřebovat ještě jarní cibulky, jeden citrón a spoustu bazalky. Když je čerstvá, jedině dobře, ale dá se použít i sušená.
Nejprve si nasekáme nadrobno všechny jarní cibulky ze svazečku. Pokud máme bazalku čerstvou, nakrájíme ji, pokud sušenou, vezmeme dvě vrchovaté lžíce a dáme do mísy.
Zeleninu a bylinku prolijeme lžícemi oleje, promícháme, přidáme sůl a pepř a vymačkanou šťávu z citrónu. Nakonec vhodíme nakrájené kuřecí maso a důkladně promícháme.
Směs vložíme do menšího pekáčku a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Můžeme nahoru přidat lžící másla. Pečeme třicet až čtyřicet minut, podle toho, jak velké kousky masa máme. Hlídáme, aby se kuře nespálilo.
Podáváme s rýží nebo kuskusem a na ozdobu rozhodně ještě přidáme lístky bazalky. Je to šťavnaté a svěží v každé roční době.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.