Horácké bramborové pekáče

Z brambor, které, co si budeme povídat, jsou strašně dobré, a daly by se jíst denně, se dřív také dennodenně vařilo. Byla to plodina pro chudé, a zvláště na Vysočině, na chudém Horácku, se najde spousta tradičních receptů právě z brambor.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 1 lžička soli
  • 350 g polohrubé + hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sádlo

Autorka Horácké kuchařky – Helena Zelná Křížová to dobře ví, protože takových receptů posbírala spousty. A jeden z nich nám teď nabídne: „Tradiční horácké recepty jsem sbírala u nás na Rokytně. Pekáče byly na Horácku oblíbené. Uvaříme brambory ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme najemno, pak přidáme trochu soli, hrubou a polohrubou mouku a případně i jedno vejce. Ze vzniklého tuhého těsta krájíme kousky, ty velmi tence rozválíme na pekáčky, nasucho opečeme přímo na plotně nebo na pánvičce. Hotové po obou stranách omastíme sádlem a posypeme mletým mákem a cukrem. Ukládají se do mísy jeden na druhý.“ Pokud ovšem rovnou nemizí pod rukama, jak jsou dobré.

Mně by třeba stačily i bez cukru a máku, ale třeba pro děti budou samozřejmě mnohem lákavější lahodně sladké. Kdyby někomu nechutnal mák, může je namazat povidly nebo džemem a pocukrovat.

Horácké pekáče jsou vlastně tenké placky, stejně jako lokše – a proto si je můžeme dát i se slanou náplní – sýr, špenát, slanina, cokoli vás bude lákat.

autor: dak