Noky s třešňovou omáčkou
A copak je to tady, třešně, a tady další třešně? No nazdar, co teď s nimi? Jestli se vám stalo při prohlížení mrazáku něco podobného, nezoufejte, právě třešní se můžete elegantně zbavit díky skvělému receptu na noky z tvarohu přelité třešňovou omáčkou.
Budeme potřebovat kostku baleného tvarohu, dva žloutky, 1 lžíci másla, špetku soli a deset deka polohrubé mouky.
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- Noky
- 1 lžíce másla
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
Tvaroh utřeme se žloutky a jednou lžící změklého másla, a potom si vyšleháme bílky do tuhého sněhu. K tvarohu přidáme nejprve mouku se špetkou soli a nakonec vmícháme sníh. Noky vykrajujeme lžící a vkládáme je do většího hrnce s vařící vodou.
Asi za 4 minuty budou uvařené, poznáme to tak, že vyplavou na povrch. Vyndáme je sítkem nebo děrovanou sběračkou a budeme je přelévat omáčkou – a na tu právě spotřebujeme 40 deka mražených třešní.
- Na omáčku
- 400 g mražených třešní
- cukr krupice na dochucení
- citronová šťáva
- 1 lžička škrobu
Dáme je do kastrolu a přivedeme k varu. Je to podobné, jako když se vaří ovoce na džem, jen tady je dochutíme trochou cukru a citrónové šťávy. Vaříme na mírném ohni asi 8 minut, a pokud chceme omáčku hustší, vezmeme lžičku škrobu – kukuřičného nebo bramborového, zamícháme v trošce vody a přilijeme k třešním.
Jakmile omáčka zhoustne, můžeme s ní přelít noky. Je to chutný moučník nebo sladký chod k obědu i k večeři. Tak dobrou chuť!
Související
-
Noky s omáčkou z francouzských sýrů
Opět jsem jednou propadla kouzlu jednoduchého oběda, který byl zároveň rychlý a zajímavý svou kombinací chutí.
-
Letní bramborové noky
Jedno z mých nejoblíbenějších jídel jsou bramborové noky. Jsou totiž strašně rychle hotové a dají se uvařit na milión způsobů.
-
Noky se špenátem a bazalkou
Jaro je cítit ve vzduchu, a jestli vás už také honí mlsná na nějaké dobré jarní jídlo, měla bych tu jeden tip. Čerstvý špenát se dá v těchto dnech koupit po velkých...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.