Libečková sůl
Chcete někdo metrové koště libečku? Tak jsem se musela ptát po víkendové návštěvě chalup, kdy se během naší nepřítomnosti pár drobných lístků libečku zvětšilo do rozměrů stromu, který sahá až do patra.
Libeček samozřejmě sklízíme, a používáme do omáček, pod maso a do každé polévky – nejprve čerstvý, a pak sušený. Věra Sedláková ze Žďáru nad Sázavou, amatérská a nadšená kuchařka, má tip na další mnohostranné využití tohoto voňavého zeleného koření: „Protože teď je hodně libečku všude a ten libeček umí fakt vyrůst, tak se dá uskladnit všelijak. My jsme ale letos přišli na to, že když ho nasušíme pěkně úplně dosucha, přidáme do něj hrubou sůl a rozdrtíme v dobrém mixéru nebo drtiči úplně na jemňoučko, tak je z toho hodně dobré koření, který se nemusí ani nějak zavařovat. Jenom se dá do dózy, zavře a vydrží dlouho. A úplně stejně tak se dá udělat petrželka, pažitka, libeček, k tomu může taky být, cibulka - natě cibulky, a to když se všechno nasuší a dá se to s tou solí rozdrtit, tak to koření je taky výborné.“
Můžeme tedy využít samotný libeček, ale také ho zkombinovat s dalšími zelenými bylinkami ze zahrádky. Rozhodně to stojí za vyzkoušení, tak dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.