Noky s omáčkou z francouzských sýrů

Opět jsem jednou propadla kouzlu jednoduchého oběda, který byl zároveň rychlý a zajímavý svou kombinací chutí.

Pokud se vám v ledničce povalují také kousky různých sýrů, jako občas nám, tento recept je pro přípravu ideální.

Ingredience
  • 400 g bramborových noků
  • 200 g sýra Brie (camembertu, hermelínu - plísňového sýra)
  • 200 g sýra s modrou plísní (roquefort, niva…)
  • 50 ml drůbežího vývaru
  • Sůl, pepř
  • Čerstvá rukola
  • Rostlinný olej + máslo na osmažení

Základem jsou bramborové noky, jejichž příprava je opravdu velmi jednoduchá a rychle dokonce i tehdy, když si je z těsta uvaříte sami a nekupujete hotové.

Samotné nočky jsou uvařené ve vroucí vodě za dvě minuty. Vytáhneme je a necháme okapat.

Mezitím si připravíme omáčku – její kouzlo spočívá v tom, že může být pokaždé jiná, podle toho, jaké sýry doma právě máme. Pokud chceme omáčku s francouzskou chutí, pak se hodí kousek roquefortu, kousek brie nebo camembertu, zkrátka kombinace výrazných plísňových sýrů, ať to stojí za to.

V české variantě, která vyjde levněji, se podobné chuti dosáhne i ze zbytků českých sýrů – plísňových i tvrdých tučnějších. Sýry nastrouháme nahrubo a rozpustíme v půl litru vývaru, ať už v pánvi nebo v rendlíku.

Mícháme, až se sýry rozpustí a přidáme pepř. Sůl pouze, pokud sýry nejsou dost výrazně slané samy o sobě. Nočky opražíme na másle v pánvi lehce dokřupava. Na talíři je zalijeme omáčkou a dozdobíme čerstvou rukolou.

autor: dak

Související

  • Treska s rajčaty

    O tom, jak jsou pro nás zdravé ryby, se mluví hodně a často, ale mám trochu obavu, že se obecně na českých stolech stále dává přednost jiným masům.

  • Ovocný dortík

    Krásně vypadající dortíky ze tří vrstev, jedné sladší, než druhé najdete v Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.

  • Pečená vepřová panenka

    Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.