Noky se špenátem a bazalkou

Jaro je cítit ve vzduchu, a jestli vás už také honí mlsná na nějaké dobré jarní jídlo, měla bych tu jeden tip. Čerstvý špenát se dá v těchto dnech koupit po velkých baleních, tak proč ho nepořídit a nedat si ho k obědu?

Já do toho jdu. A dám si ho s bramborovými noky a bazalkou, bude to skvělé lehké a zdravé jídlo.

500g bramborových noků
300g čerstvého špenátu
1 stroužek česneku
hrst lístků bazalky
olivový olej
parmazán
rukola

Nejdříve si listy čerstvého špenátu přelijeme v míse vroucí vodou a necháme několik minut stát. Potom listy scedíme, důkladně vyždímáme zbytky vody a nasekáme najemno. Nakrájíme si lístky bazalky. Pokud nemáme, tak dobře poslouží i bazalka sušená a přidáme prolisovaný stroužek česneku.

Bramborové noky jsou skvělé v tom, že je stačí vhodit do vroucí vody a také jsou za dvě minuty hotové. Vyplavou na povrch, vybereme je a smícháme se zelenou špenátovou směsí.

Můžeme pokapat olivovým olejem a postrouhat na ně parmezán, ozdobit rukolou, to všechno jde skvěle k sobě.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.