Kandovaná cuketa nebo dýně
Chcete mít do zásoby kandované kousky do vánoční štoly, buchet nebo biskupského chlebíčku? Není nutné kandovat na ně jen ovoce. Představte si, že stejně nám poslouží i cuketa, nebo dýně, napsala nám naše posluchačka paní Jaroslava Jandáčková.
Je to recept jednoduchý a potřebujeme na něj jen buď oloupanou cuketu, nebo dýni. Nejprve ji zbavíme slupky a jader, proto je lepší použít již vyzrálou tykev, ne mladou. Nakrájíme ji na kostičky asi 2x2 cm, mohou být i větší, záleží na tom, jak chcete mít ve výsledku usušené kousky.
- 1 větší cuketa (nebo dýně)
- ovocný sirup
- voda
Dáme je do kastrolu a zalijeme ovocnou šťávou. Použít můžeme šťávu domácí nebo koupenou jakékoli chuti, s tím, že jakou bude mít barvu šťáva, takové pak budou i kandované kousky. Smícháme s vodou v poměru 4 díly šťávy a 1 díl vody, povaříme společně s nakrájenou cuketou nebo dýní do sklovita, a necháme marinovat 24 hodin.
Pokud se vám zdá šťáva příliš sladká nebo mdlé chuti, můžeme přidat kolečka citronu nebo trochu kyseliny citronové. Chuť je možné zvýraznit i pomocí tresti ananasovou, malinovou, jahodovou, citronovou apod.
Druhý den opět zahřejeme, pak tekutinu scedíme a kostičky sušíme v troubě při nízké teplotě, nebo v sušičce. Jak poznat, kdy jsou hotové? Podle paní Jandáčkové musí kostičky zůstat pružné, asi jako gumoví medvídci.
Kandovanou cuketu můžeme použít kromě pečení i do směsi sušeného ovoce a oříšků a podarovat je v balíčcích svým známým tak, jak to dělá paní Jaroslava.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.