Kandovaná cuketa nebo dýně

Největší audioportál na českém internetu

Kandovaná dýně, ilustrační foto | Foto: Pixabay, Licence Pixabay, ©

Kandovaná cuketa nebo dýně

Chcete mít do zásoby kandované kousky do vánoční štoly, buchet nebo biskupského chlebíčku? Není nutné kandovat na ně jen ovoce. Představte si, že stejně nám poslouží i cuketa, nebo dýně, napsala nám naše posluchačka paní Jaroslava Jandáčková.

Je to recept jednoduchý a potřebujeme na něj jen buď oloupanou cuketu, nebo dýni. Nejprve ji zbavíme slupky a jader, proto je lepší použít již vyzrálou tykev, ne mladou. Nakrájíme ji na kostičky asi 2x2 cm, mohou být i větší, záleží na tom, jak chcete mít ve výsledku usušené kousky.

Ingredience
  • 1 větší cuketa (nebo dýně)
  • ovocný sirup
  • voda

Dáme je do kastrolu a zalijeme ovocnou šťávou. Použít můžeme šťávu domácí nebo koupenou jakékoli chuti, s tím, že jakou bude mít barvu šťáva, takové pak budou i kandované kousky. Smícháme s vodou v poměru 4 díly šťávy a 1 díl vody, povaříme společně s nakrájenou cuketou nebo dýní do sklovita, a necháme marinovat 24 hodin.

Pokud se vám zdá šťáva příliš sladká nebo mdlé chuti, můžeme přidat kolečka citronu nebo trochu kyseliny citronové. Chuť je možné zvýraznit i pomocí tresti ananasovou, malinovou, jahodovou, citronovou apod.

Druhý den opět zahřejeme, pak tekutinu scedíme a kostičky sušíme v troubě při nízké teplotě, nebo v sušičce. Jak poznat, kdy jsou hotové? Podle paní Jandáčkové musí kostičky zůstat pružné, asi jako gumoví medvídci.

Kandovanou cuketu můžeme použít kromě pečení i do směsi sušeného ovoce a oříšků a podarovat je v balíčcích svým známým tak, jak to dělá paní Jaroslava.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat