Pečená dýně s čočkou

Zkusili jste někdy zkombinovat chuť dýně s čočkou? Do obliby se u nás doma dostala pečená dýně, se kterou se dá dělat spousta kulinářských úprav.

Naposledy jsem vyzkoušela dýni s čočkou v salátové úpravě. Ta se hodí k obědu i k lehké večeři.

1 menší dýně hokkaidó

olivový olej

200 g čočky

1 červená cibule

1 lžíce octa

1 lžička dijonské hořčice

1 lžíce medu

1/2 citrónu

sůl, pepř

dýňová semínka na ozdobu

Nejprve si nachystám čočku - namočím a poté předvařím doměkka. Je dobré čočku si nachystat den předem, ale stihne se to i ten samý den ráno.

Pak je na řadě dýně hokkaidó. I se slupkou, která pečením změkne, ji nakrájím na tenké proužky, a pokapanou olivovým olejem ji opeču na pečícím papíře. Nezapomenu osolit a opepřit a na 180 stupňů stačí půlhodinka. Když zezlátne, nechám zchladnout a mezitím si připravím zálivku na salát.

Červená cibule nakrájená na tenká kolečka se smíchá s kapkou octa a nechá chvíli tak. Šťávu z půlky citronu smíchám s výpekem z plechu a přidám ještě asi půl deci oleje, řádnou lžičku dijonské hořčice a lžíci medu. Dosolím a dopepřím podle chuti.

Nakonec smíchám všechno dohromady - nejprve čočku s cibulkou v octě a pak i se zálivkou, té si nechám trochu stranou nakonec. Na talíři podávám pěkně upravenou pečenou dýni, doplním několik lžic čočkového salátu a ozdobím, poliju zbytkem zálivky a můžu podávat. V tomto jídle se snoubí chutě a má velký úspěch.

autor: dak