Pečená dýně s čočkou
Zkusili jste někdy zkombinovat chuť dýně s čočkou? Do obliby se u nás doma dostala pečená dýně, se kterou se dá dělat spousta kulinářských úprav.
Naposledy jsem vyzkoušela dýni s čočkou v salátové úpravě. Ta se hodí k obědu i k lehké večeři.
1 menší dýně hokkaidó
olivový olej
200 g čočky
1 červená cibule
1 lžíce octa
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce medu
1/2 citrónu
sůl, pepř
dýňová semínka na ozdobu
Nejprve si nachystám čočku - namočím a poté předvařím doměkka. Je dobré čočku si nachystat den předem, ale stihne se to i ten samý den ráno.
Pak je na řadě dýně hokkaidó. I se slupkou, která pečením změkne, ji nakrájím na tenké proužky, a pokapanou olivovým olejem ji opeču na pečícím papíře. Nezapomenu osolit a opepřit a na 180 stupňů stačí půlhodinka. Když zezlátne, nechám zchladnout a mezitím si připravím zálivku na salát.
Červená cibule nakrájená na tenká kolečka se smíchá s kapkou octa a nechá chvíli tak. Šťávu z půlky citronu smíchám s výpekem z plechu a přidám ještě asi půl deci oleje, řádnou lžičku dijonské hořčice a lžíci medu. Dosolím a dopepřím podle chuti.
Nakonec smíchám všechno dohromady - nejprve čočku s cibulkou v octě a pak i se zálivkou, té si nechám trochu stranou nakonec. Na talíři podávám pěkně upravenou pečenou dýni, doplním několik lžic čočkového salátu a ozdobím, poliju zbytkem zálivky a můžu podávat. V tomto jídle se snoubí chutě a má velký úspěch.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.