Vánoční štola

Přípravy finišují. Máte nakoupeny ingredience na všechno vánoční pečení? Nezapomněli jste třeba na kvasnice do vánočky a do vánoční štoly? Nevadí! Máme recept na vynikající štolu, do které droždí nepotřebujete.

Naučí vás ji cukrářka a naše věrná posluchačka paní Vlasta Zadinová z Veselého Žďáru.

Ingredience
  • 500g polohrubé mouky
  • 150g cukru krupice
  • 150g tuku
  • 250g tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce mléka
  • rozinky namočené v rumu, kandované ovoce
  • oříšky nebo mandle

„Mouka, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva se smíchá. Přidají se tam mokré přísady, takže mléko, tuk rozehřátý a tvaroh. Nakonec se do těsta vmíchá kandované ovoce a rozinky namočené v rumu. Rumu není nikdy dost,“ směje se cukrářka.

Plát, který vyválíme, by měl být široký asi 25 centimetrů a přeložíme podélně a můžeme vložit do mírně vyhřáté trouby. Tak vidíte, jednoduchý postup a nikde žádné droždí ani kynutí. Proč se ale vlastně přidává do těsta spíše těžší tvaroh?

„Tvaroh udrží těsto vláčné a nemusí se to ukládat do ledničky, jako některé jiné štoly. Ty se musí uložit až na 14 dní do ledničky,“ vysvětluje paní Vlasta.

A ještě pár rad na závěr. Když je štola upečená, potřeme ji ještě teplou rozpuštěným máslem, a když nakonec vychladne, hustě ji pocukrujeme. Nevěřila jsem, jak velice jednoduchá tahle štola je a že se opravdu může povést, takže jsem ji doma zkusila.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?