Cuketa na sto způsobů
Cuketa je rozhodně módní plodina. Hodí se do salátů, do zelí, má ale jednu nevýhodu – nevýraznou chuť. Při přípravě pokrmů z cukety ji musíme dochutit tak, aby strávníci byli spokojeni.
Kombinovat lze například se zeleninou. „Ráda je kombinuji s kořenovou zeleninou,“ říká jeden ze způsobů Iva Georgievová, která radí v oblasti zdravých a očistných jídel. Sama si oblíbila cuketové zelí. „Přidávám tam mladá jablíčka nebo kedlubnu.“
Nabízí se také cuketa upravená za tepla. Třeba cuketová omáčka s rýží Basmati. Tento pokrm má dokonce očistný účinek. „Cukety jsou velmi dobře stravitelné, proto se používají v očistných kůrách,“ potvrzuje Iva Georgievová.
Do omáčky cuketu nejprve orestujeme na olivovém oleji. „Přidáme koriandr, bazalku, tymián, jemné kari. Vytvoříme omáčku, kterou přelíváme třeba rýži nebo červenou čočku.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.