Cuketa na sto způsobů
Cuketa je rozhodně módní plodina. Hodí se do salátů, do zelí, má ale jednu nevýhodu – nevýraznou chuť. Při přípravě pokrmů z cukety ji musíme dochutit tak, aby strávníci byli spokojeni.
Kombinovat lze například se zeleninou. „Ráda je kombinuji s kořenovou zeleninou,“ říká jeden ze způsobů Iva Georgievová, která radí v oblasti zdravých a očistných jídel. Sama si oblíbila cuketové zelí. „Přidávám tam mladá jablíčka nebo kedlubnu.“
Nabízí se také cuketa upravená za tepla. Třeba cuketová omáčka s rýží Basmati. Tento pokrm má dokonce očistný účinek. „Cukety jsou velmi dobře stravitelné, proto se používají v očistných kůrách,“ potvrzuje Iva Georgievová.
Do omáčky cuketu nejprve orestujeme na olivovém oleji. „Přidáme koriandr, bazalku, tymián, jemné kari. Vytvoříme omáčku, kterou přelíváme třeba rýži nebo červenou čočku.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.