Cuketa na sto způsobů

Cuketa je rozhodně módní plodina. Hodí se do salátů, do zelí, má ale jednu nevýhodu – nevýraznou chuť. Při přípravě pokrmů z cukety ji musíme dochutit tak, aby strávníci byli spokojeni.

Kombinovat lze například se zeleninou. „Ráda je kombinuji s kořenovou zeleninou,“ říká jeden ze způsobů Iva Georgievová, která radí v oblasti zdravých a očistných jídel. Sama si oblíbila cuketové zelí. „Přidávám tam mladá jablíčka nebo kedlubnu.“

Nabízí se také cuketa upravená za tepla. Třeba cuketová omáčka s rýží Basmati. Tento pokrm má dokonce očistný účinek. „Cukety jsou velmi dobře stravitelné, proto se používají v očistných kůrách,“ potvrzuje Iva Georgievová.

Do omáčky cuketu nejprve orestujeme na olivovém oleji. „Přidáme koriandr, bazalku, tymián, jemné kari. Vytvoříme omáčku, kterou přelíváme třeba rýži nebo červenou čočku.“

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.