Cuketový krém se sýrem feta
Polévka neurčitě zelené barvy může být překvapivě velice chutná, říkala jsem si po ochutnávce hustého cuketového krému s kostičkami řeckého sýru feta. Uvařit ji není vůbec nic těžkého a navíc spotřebujeme velký kus cukety.
Nejprve si rozehřejeme v hrnci na polévku společně lžíci másla a lžíci olivového oleje – společně tento základ chutná výtečně. Nakrájíme si na kostičky bílou cibuli a osmahneme ji společně se dvěma stroužky česneku, které do hrnce prolisujeme.
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední bílá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší cuketa, asi 600
- 700 ml zeleninového vývaru
- (případně kostka zeleninového bujónu)
- 200 g sýru feta
- Sůl, pepř
Cuketu zbavíme semen, pokud už je velká a je jich plná, a zbytek nakrájíme na kousky a vhodíme ho hrnce. Necháme spojit s cibulí a česnekem a zalijeme zeleninovým vývarem. Když jej právě nemám, tak stačí i voda a přidat do polévky zeleninový bio bujón, které mám vždycky v zásobě.
Dosolíme a přidáme z mlýnku trochu čerstvého pepře. Přivedeme k varu, pak přiklopíme pokličkou a dovaříme na mírném plameni, než cuketa změkne. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
Na talíři ozdobíme snítkami tymiánu a na kostky nakrájeným sýrem feta. Jde o čerstvý sýr řeckého typu, slaný, který nám právě tím polévku doladí. Podávat můžeme s čerstvým chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.