Cuketový krém se sýrem feta

Největší audioportál na českém internetu

Cuketový krém se sýrem feta | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Cuketový krém se sýrem feta

Polévka neurčitě zelené barvy může být překvapivě velice chutná, říkala jsem si po ochutnávce hustého cuketového krému s kostičkami řeckého sýru feta. Uvařit ji není vůbec nic těžkého a navíc spotřebujeme velký kus cukety.

Nejprve si rozehřejeme v hrnci na polévku společně lžíci másla a lžíci olivového oleje – společně tento základ chutná výtečně. Nakrájíme si na kostičky bílou cibuli a osmahneme ji společně se dvěma stroužky česneku, které do hrnce prolisujeme.

Ingredience
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší cuketa, asi 600
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • (případně kostka zeleninového bujónu)
  • 200 g sýru feta
  • Sůl, pepř

Cuketu zbavíme semen, pokud už je velká a je jich plná, a zbytek nakrájíme na kousky a vhodíme ho hrnce. Necháme spojit s cibulí a česnekem a zalijeme zeleninovým vývarem. Když jej právě nemám, tak stačí i voda a přidat do polévky zeleninový bio bujón, které mám vždycky v zásobě.

Dosolíme a přidáme z mlýnku trochu čerstvého pepře. Přivedeme k varu, pak přiklopíme pokličkou a dovaříme na mírném plameni, než cuketa změkne. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem.

Na talíři ozdobíme snítkami tymiánu a na kostky nakrájeným sýrem feta. Jde o čerstvý sýr řeckého typu, slaný, který nám právě tím polévku doladí. Podávat můžeme s čerstvým chlebem.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat