Cuketa v hrašce

Kdysi byla největší propagátorkou cuket herečka Jana Štěpánková, která napsala několik cuketových kuchařek. I my jsme si už zvykli cukety zařazovat do svého jídelníčku. Iva Georgievová je doporučuje i proto, že bychom měli jíst především to, co roste, zraje, a co sklízíme právě teď.

Na konci léta jsou cukety v ideální velikosti do 20 – 25 centimetrů, protože to mají ještě měkkou slupku a nemusíme z nich vyřezávat středy se semínky. „Právě takové se snadno zpracují na řízky. Cuketu nakrájíme na asi centimetr silné plátky a obalíme v hrašce. Můžeme zkusit hrašku pikantní – smícháme s vodou a vytvoříme těstíčko, ve kterém plátky cukety obalíme. Smažíme na přepuštěném másle ghí, které neobsahuje alergeny a nepřepaluje se,“ vysvětluje Iva Georgievová.

Ke smaženým cuketám podáváme basmati rýži, kterou můžeme přelít trochou másla ghí a k jídlu podáváme salát ze surovin ze zahrádky nebo kvalitní brusinkovou zavařeninu.

autor: dak