Plněná cuketa

Léto je tu, už i podle kalendáře, tak si pojďme dát letní zeleninové jídlo! Nesmírně variabilní cukety jsou v oblibě plněné a zapečené. 

Vezmeme čtyři střední cukety a rozřízneme je podélně. Teď je potřeba vydlabat středy, a to tak, aby od krajů zůstal asi centimetr, aby cukety držely pěkně pohromadě. Vnitřky nakrájíme na kousky a hodíme do misky. Na kousky nakrájíme i větší cibuli a 15 dkg šunky. 

Ingredience
  • 4 cukety
  • 1 cibule
  • 100 – 150 g šunky
  • strouhaný sýr dle chuti
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Orestujeme na olivovém oleji a směs okořeníme – buď oblíbenými italskými bylinkami, nebo třeba pažitkou, podle toho, co máte za oknem nebo na záhonku. 

Orestovanou směsí naplníme vydlabané cukety a zasypeme nastrouhaným sýrem. Naklademe je vedle sebe na pečící papír na plech a nakonec ještě zalijeme rozšlehanými vejci se špetkou soli a pepře. Při zalévání opatrně, ať vajíčka nevytečou okolo, spálila by se! 

Pečeme do té doby, než dostanou krásně zlatavou barvu a cukety jsou měkké. Plněné cukety se dají jíst samotné, ale hodí se k nim i vařené brambory, rýže, nebo nejrychlejší příloha kuskus.

Související

  • Cuketová koprovka

    Jakmile se na trhu objeví čerstvý kopr, pouštíme se do velmi oblíbených chodů - omáčky a polévky. Není však jen jeden klasický recept! 

  • Kuře s pastinákem a cuketou

    Neříkám to ráda, ale od lékařů vím, že vynechat sem tam z talíře naše klasické přílohy, není vůbec na škodu.

  • Cuketová čalamáda

    Letos uzrálo hodně cuket, takže možná ještě pořád máte velké zásoby ohromných tykví, a už nevíte co s nimi.