Avokádová pěna

Chlebíčky, kanapky, jednohubky – tak jde od největších k nejmenším drobným kouskům pohoštění, které je u nás velmi oblíbené. Obvykle na nich nechybí dobrá pomazánka a něco na ozdobu.

Často si vypomůžeme už hotovými lahůdkami – vlašským salátem, česnekovou pomazánkou se sýrem nebo jinou klasikou. Veronika Došková, která v jihlavské Gurmandii pořádá kurzy vaření na všelijaká témata, sama také ovládá umění dokonalého spojení chutí a originálních nápadů. U ní jsem ochutnala kanapky s avokádovou pěnou a ptala se, jak se dělá!

"Musí se vybrat zralé avokádo, protože z těch tvrdých to nejde. To avokádo se vydlabe, rozmixuje se tyčovým mixérem s citrónovou šťávou, osolí se, opepří se a přidá se do toho jedna lžíce créme fraiche nebo tučnější zakysané smetany, asi tři lžíce klasické smetany. Ještě se to projede znovu tyčovým mixérem a je téměř hotovo.

K tomu ideálně něco pikantnějšího, třeba sušené nakládané rajče a oliva, protože samotná ta avokádová pěna je jemňoučká, ale chuťově méně výrazná, když se to udělá jenom takhle jednoduše."

A k jemnému podkladu doplníme výraznější pochutiny, třeba už zmiňované olivy a rajčata. Ozdobíme celozrnnou bagetku a necháme si chutnat!

autor: dak

Související

  • Arepas s náplní z kuřete a avokáda

    Že nejčastější venezuelskou snídaní i večeří jsou plněné placky, kterým se říká arepas, to už jste možná slyšeli – možná dokonce v i této rubrice.

  • Tatarák z avokáda a fazolí

    Vegetariánský burger, bezmasý tatarák, sójové maso. Pokaždé se názvům těchto jídel musím smát, i když jsou v poslední době hodně populární.

  • Pesto ze špenátu a avokáda

    Normální pesto, to nejběžnější, se dělá z olivového oleje, bazalky, česneku a piniových oříšků, které se dají nahradit mandlemi nebo kešu ořechy.