Pesto ze špenátu a avokáda

Normální pesto, to nejběžnější, se dělá z olivového oleje, bazalky, česneku a piniových oříšků, které se dají nahradit mandlemi nebo kešu ořechy. 

Dál existuje oblíbené pesto rajčatové, to nemá zelenou, ale červenou barvu. Pesto může být bylinkové, koriandrové, s chilli papričkami nebo obyčejnou červenou paprikou.

Kolegyně Hanka Marhanová si nejraději dělá obměnu, a to špenátovo - avokádové pesto. Z názvu už slyšíme, jaké budou hlavní ingredience. Jen dodám, že u avokáda je důležité, abychom vybrali dobrý kousek, zralý tak akorát, ne moc tvrdý ani přezrálý, chce to trochu zkušeností anebo poradit od někoho, kdo po hmatu umí poznat.

Ingredience
  • 1 avokádo
  • lístky mladého špenátu
  • limetková šťáva
  • olivový olej
  • sůl

No a pak už je to jednoduché: „Lístky mladého špenátu, jedno avokádo, kapka limetkové šťávy, aby nám avokádo neměklo, troška soli a troška olivového oleje, samozřejmě pro studenou kuchyni je nejlepší extra panenský olej. Všechno se rozdrtí v nádobě tyčovým mixérem,“ říká Hanka.

Na talíři se avokádové pesto promíchá s uvařenými těstovinami a dozdobí cherry rajčátky. Hanka doporučuje parmezán, ale i se strouhaným eidamem jsou těstoviny dobré.

autor: dak