Pesto ze špenátu a avokáda
Normální pesto, to nejběžnější, se dělá z olivového oleje, bazalky, česneku a piniových oříšků, které se dají nahradit mandlemi nebo kešu ořechy.
Dál existuje oblíbené pesto rajčatové, to nemá zelenou, ale červenou barvu. Pesto může být bylinkové, koriandrové, s chilli papričkami nebo obyčejnou červenou paprikou.
Kolegyně Hanka Marhanová si nejraději dělá obměnu, a to špenátovo - avokádové pesto. Z názvu už slyšíme, jaké budou hlavní ingredience. Jen dodám, že u avokáda je důležité, abychom vybrali dobrý kousek, zralý tak akorát, ne moc tvrdý ani přezrálý, chce to trochu zkušeností anebo poradit od někoho, kdo po hmatu umí poznat.
- 1 avokádo
- lístky mladého špenátu
- limetková šťáva
- olivový olej
- sůl
No a pak už je to jednoduché: „Lístky mladého špenátu, jedno avokádo, kapka limetkové šťávy, aby nám avokádo neměklo, troška soli a troška olivového oleje, samozřejmě pro studenou kuchyni je nejlepší extra panenský olej. Všechno se rozdrtí v nádobě tyčovým mixérem,“ říká Hanka.
Na talíři se avokádové pesto promíchá s uvařenými těstovinami a dozdobí cherry rajčátky. Hanka doporučuje parmezán, ale i se strouhaným eidamem jsou těstoviny dobré.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.