Tatarák z avokáda a fazolí

Vegetariánský burger, bezmasý tatarák, sójové maso. Pokaždé se názvům těchto jídel musím smát, i když jsou v poslední době hodně populární.

Přece jen vám ale z tohoto ranku jednu dobrotu nabídnu. Její název ani tak nevypovídá o tom, jak moc se chce podobat normálnímu masu, jako spíš o tom, že je mu vizuálně podobný, i když chutná úplně jinak. Dáme si tatarák ze zeleného avokáda a červených fazolí.

1 konzerva červených fazolí

1 avokádo

1 malá cibule

1 stroužek česneku

3 lžíce oleje

1 – 2 lžíce citrónové šťávy

sůl

celozrnný chléb nebo bageta

zelenina na ozdobu

Doporučuji spíš vzít fazole v konzervě, protože tolik nenadýmají, a také je díky nim příprava mnohem rychlejší. Scedíme tedy konzervou fazolí a rozmačkáme je vidličkou. Přidáme tři lžíce olivového oleje, velmi najemno nakrájenou malou cibuli, 1 prolisovaný stroužek česneku a lžíci čerstvě vymačkané citrónové šťávy. Ochutnáme, a kdo má pocit, že je potřeba přisolit, přidá i sůl.

Oloupeme si správně zralé avokádo, vyloupneme pecku a dužinu nakrájíme na malé kostičky, které vmícháme do fazolové směsi a necháme chvíli odležet. Namažeme na čerstvou celozrnnou bagetu nebo tmavý toustový chleba a bohatě ozdobíme zeleninou.

autor: dak