Arepas s náplní z kuřete a avokáda

Že nejčastější venezuelskou snídaní i večeří jsou plněné placky, kterým se říká arepas, to už jste možná slyšeli – možná dokonce v i této rubrice.

Výroba placek je velice jednoduchá, jak mi připomněla studentka z Venenzuely Marianna. Jediný oříšek při vaření je sehnat u nás tu nejjemněji mletou kukuřičnou mouku, ze které se arepas dělají. Pak už je to snadné.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 2,5 šálku vody
  • 1 lžička soli
  • 2 šálky extra jemné kukuřičné mouky

Mariana se řídí zkušeností, protože ví, jakou má těsto na placky mít hustotu. Doporučuje se na dva a půl šálku vody patří lžička soli a přibližně dva šálky kukuřičné mouky.

Ingredience
  • Na náplň:
  • 1 kuřecí prsa
  • 1 avokádo
  • 1 - 2 velké lžíce majonézy
  • koriandr
  • limetková šťáva
  • sůl, pepř

Z těsta se odebírá po troškách na pánev jen lehce vytřenou olejem, a placky se opečou z obou stran. Klasický tvar je velký jako pánev, ale arepas se dají udělat i v našem lívanečníku – několik menších najednou. Když jsou hotové, z jedné strany se proříznou, aby vznikla kapsa – jde to velmi snadno – a pak se plní.

Výtečná náplň vznikne povařením kuřecích prsíček. Pak se v misce vidličkou rozmačká jedno zralé avokádo zbavené slupky, přidá se lžíce nebo dvě majonézy, koriandr, limetková šťáva, pepř a sůl. Každý si do placek plní podle sebe, podle hladu a toho, jak moc mu chuť této jihoamerické dobroty vyhovuje.

 

autor: dak

Související

  • Tatarák z avokáda a fazolí

    Vegetariánský burger, bezmasý tatarák, sójové maso. Pokaždé se názvům těchto jídel musím smát, i když jsou v poslední době hodně populární.

  • Pesto ze špenátu a avokáda

    Normální pesto, to nejběžnější, se dělá z olivového oleje, bazalky, česneku a piniových oříšků, které se dají nahradit mandlemi nebo kešu ořechy. 

  • Venezuelské placky arepas

    Žďár nad Sázavou bude v následujících dnech žít hispánskou kulturou – tedy nejenom Španělskou, ale i jihoamerickou. Na zahájení Dnů hispánské kultury přijela i taje...