Bramborový guláš ze zbylých špekáčků neboli buřtguláš

Tak jsme chtěli opékat špekáčky, nakoupili jsme jich hodně, až jsme to nestihli a budeme je muset spotřebovat jinak.

Nic se neděje, v české kuchyni na to máme úžasný recept, který zvládne každý. 4 špekáčky nakrájíme na kousky a opečeme na sádle ze všech stran, aby pěkně křupaly – pokud je neslupnete už v tomto stádiu, je to jedině dobře, pokračujeme totiž s vařením!

Ingredience
  • 4 větší špekáčky
  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 2–3 lžíce sladké papriky
  • 1–2 lžičky drceného kmínu

Do kastrolu vhodíme cibuli nakrájenou na kostičky a orestujeme dozlatova, pak dva stroužky česneku nakrájené na plátky, pohlídáme, aby nezhnědly, a zasypeme sladkou paprikou. Přidáme sůl, kmín, zalijeme vodou nebo ještě lépe vývarem a v tomto základu uvaříme asi kilo brambor nakrájených na kostičky.

Brambory mají bezvadnou vlastnost, že dokážou jídlo zahustit a my nepotřebujeme mouku. Já to dělám tak, že když brambory změknou, větší polovinu jich vylovím a dám bokem a zbytek rozmačkám v hrnci šťouchadlem na brambory. Není to stejné jako mixérem, protože ze zeleniny zbudou menší i větší kousky, ale zahušťovat už takové jídlo nepotřebuje.

Teď vrátíme do hrnce vylovené brambory, přidáme opečené špekáčky a můžeme servírovat. Kdo si ke guláši neodpustí chleba, ať si klidně dá, ale mně stačí brambory se špekáčky přímo z hrnce.

autor: dak

Související

  • Lepenice se slaninou

    Podzim, Vysočina, brambory. Za mě skvělá kombinace a možnost využít typickou vysočinskou plodinu na mnoho způsobu.

  • Kapouni z pečené řepy

    Dnešní recept bude na tradiční horácké jídlo – kapouni z červené řepy. Váže se k němu veselý příběh.

  • Česnekové brambory s pažitkou

    S přílohami je potíž, většinou jsou pořád stejné. Když nám ale poradí profesionál nějakou fintu, dobrý tip, jak vylepšit třeba vařené brambory, rozhodně to oceníme.