Česnekové brambory s pažitkou

S přílohami je potíž, většinou jsou pořád stejné. Když nám ale poradí profesionál nějakou fintu, dobrý tip, jak vylepšit třeba vařené brambory, rozhodně to oceníme.

Stačí jen několik minut práce navíc, a můžeme k jakémukoli masu podávat brambory dochucené podle návodu Pavla Buchty z restaurace U Oskara v Čížkově: „Uvařené brambory si rozkrájíme na menší kostičky, opečeme je ze všech stran na másle. Olej nebo sádlo by bylo moc mastné, takže máslo je ideální. Když jsou zlatavé, tak přidáme česnek a pažitku a necháme to ovonět, jen tak lehounce, aby se ten česnek nespálil a nezhořknul.“

Ingredience
  • 500 g uvařených brambor
  • 2 stroužky česneku
  • hrst pažitky
  • sůl
  • máslo

Bramborám předem uvařeným, ale pozor, tak aby se nerozpadaly, to by z nich na pánvi byly jen drobky, dáme tvar drobných kostek.

Vhodíme je na máslo do rozpálené pánve a už si jen ohlídáme, aby se opekly do zlatohnědé barvy ze všech stran. Pak vypneme sporák, pánev odstavíme a teprve pak do nich podle návodu vmícháme prolisovaný česnek a čerstvou pažitku.

Pokud rádi experimentujete, bylinku můžete vyměnit za jinou zelenou, která vám doma roste.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.