Lepenice se slaninou

Největší audioportál na českém internetu

Lepenice, ilustrační foto | Foto: Stanislava Brádlová, Český rozhlas

Podzim, Vysočina, brambory. Za mě skvělá kombinace a možnost využít typickou vysočinskou plodinu na mnoho způsobu.

Abychom si brambor užili co do chuti opravdu hodně, stačí se probrat staršími recepty, najít takové, které budou doma vyhovovat opravdu všem a ty pak zařadit do jídelníčku.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 300 g slaniny
  • sůl, kmín

Mně se to povedlo s bramborovou lepenicí – starému receptu, kde se brambory smíchají s kysaným zelím. Vitamíny a kalorie jsou pohromadě ve vyvážené kombinaci, to dobře znali už naši předkové.

Když se navíc lepenice smíchá se slaninou – ale nebudeme předbíhat – kilo oloupaných a nakrájených brambor dáme vařit se solí a kmínem a vedle na pánvi rozpustíme sádlo. Na něj hodíme slaninu nakrájenou na drobné kostičky a cibuli. Když je cibule zlatá a slanina křupavá, dáme stranou.

Půl kila kysaného zelí překrájíme na menší kousky, podusíme asi 10 minut a můžeme i trošičku dosladit, pokud máme pocit, že je příliš kyselé. Brambory scedíme, rozšťoucháme a rozmícháme se zelím. Naložíme na talíř a přelijeme slaninou s cibulkou.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat