Kapouni z pečené řepy
Dnešní recept bude na tradiční horácké jídlo – kapouni z červené řepy. Váže se k němu veselý příběh.
Jestli je ten příběh pravdivý nebo vymyšlený, to už se dnes nedozvíme, ale rozhodně nám přiblíží život, jaký lidé v našem kraji vedli před mnoha lety. Slovo má Marie Rajnošková z Domu přírody v Krátké: „Tady se dělávala pečená řepa a říkalo se tomu kapouni. V Pověstech z Horácka jsem četla kdysi takový příběh, že jelo panstvo na saních, zapadli a nikde nikdo blízko nebyl, jen nějaká zapadlá chalupa, tak se tam nacpali a že by chtěli jíst. A ta panímáma povídá: No ale my máme jenom kapouny. A oni na to: To nám nevadí, my máme kapouny rádi! Protože kapouni, to byli kastrovaní kohouti. A panímáma vytáhla z trouby na plechu pečené kusy řepy. A co na to panstvo? Panstvo mělo hlad, snědlo kapouny i z řepy,“ usmívá se při vyprávění.
- 4 - 5 kusů červené řepy
- olej
- sůl
Pečená řepa je po desítkách let zapomnění opět v oblibě. V restauracích se nejčastěji podává červená řepa s kozím sýrem, tato kombinace je známá a velmi úspěšná. Když si červenou řepu upečeme doma, můžeme ji pak podávat po svém, důležité je vědět pár triků, aby byla co nejchutnější.
První z nich je pořádně rozpálit troubu – na 200 - 220 stupňů, dále musíme nechat řepu vcelku, aby z ní nevytekla šťáva. Péct řepy pod alobalem nebo každou z nich zabalit do alobalu jednotlivě. Omastit dobrým olejem a nechat péct hodinu až hodinu a půl.
Vůně pečené řepy je nezaměnitelná, ale i tak, po dopečení necháme půl hodiny dojít a chladnout, než se pustíme do loupání. Pak už můžeme kombinovat v salátech nebo pomazánkách se sýry, ořechy, vajíčky, kořením nebo jogurtem, jak vám nejvíce chutná.
Související
-
Nakládaná řepa s kozím sýrem
Dnešní dobrotu najdeme pod různými názvy, i cizími, ale protože jde prostě o nakládanou červenou řepu s kozím sýrem, budeme jí tak říkat, protože v jednoduchosti je krása.
-
Kedlubnové zelí
Tento recept si u nás doma příliš neužijeme, protože mládeži nejede, ale u rodičů jsem si na něm teď o prázdninách moc pochutnala – kedlubnové zelí!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.