Švestkový krambl
Klasický český ovocný koláč vypadá tak, že má dole na plechu těsto, pak ovoce a nahoře je drobenka.
V Anglii jsem se setkala s koláčem, který má ovoce úplně dole a musí se jíst lžičkou, jak se drobí. Ale to je právě správně – podle drobení se dokonce jmenuje, říká se mu krambl a recepty na něj si milovníci sladkého vyměňují už i u nás.
Základem je ovoce, mohou to být jablka, hrušky nebo švestky, ale se švestkami bude v těchto dnech chutnat nejlépe.
- 500 g švestek
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 8 lžic ovesných vloček
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- hrst rozinek v rumu
Vezmeme asi půl kila švestek a vyndáme pecky. Hrst rozinek si namočíme do rumu a pustíme se do drobenky. Stačí nám 15 dkg hladké mouky, 10 dkg změklého másla, 8 lžic ovesných vloček a třtinový cukr – tři velké lžíce by měly stačit. Přidáme lžičku skořice, a všechno rukama promícháme a promačkáme, abychom získali drobenku. Těsto nebudeme potřebovat žádné, takže to už je všechno.
Na dno kulaté formy nebo malého plechu položíme švestky a přidáme k nim rozinky. Můžeme pokapat medem nebo lehce přisladit, záleží na vašich chutích. Na ovoce přijde drobenka. A protože máme troubu rozpálenou na 180 stupňů, vložíme do ní koláč asi na dvacet minut a pečeme, dokud nemá krásnou zlatou barvu.
Krambl se nabírá lžící na talíř a dokud je ještě teplo, může se doplnit zmrzlinou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.