Cuketové placky
Když necháme cukety na záhonku dlouho, vyrostou někdy do obřích rozměrů. Pak je ze všech stran slyšet, jestli někdo nechce cuketu, protože jich je enormní množství.
Co tedy s velkou cuketou? Upřímně – cokoli. Cuketa se dá nastrouhat do buchty, do perníku, do polévky, do omáček všeho druhu, ogrilovat, zapéct a tak dále a tak dále. Ať už ji zpracujete jakkoli, děláte dobře, protože cuketa má v sobě spoustu minerálních prvků, ale taky vodu, spoustu vody, což se hodí těm, kdo nechtějí přibrat.
- 2 střední cukety (1 velká)
- 2 cibule
- česnek dle chuti
- 2 vejce
- asi 8 lžic mouky (jakékoli)
- sůl, pepř
- bylinky (pažitka, petrželka...)
- slanina, škvarky, sýr dle chuti
My si dnes dáme cuketu smaženou, takže úplně zdravé to nebude, ale dobré budou placky docela určitě!
Vezmeme dvě střední cukety nebo polovinu obrovské, záleží na vašich zásobách, dvě cibule nakrájené na kostičky, bylinky – pažitku nebo petrželku, prolisovaný česnek, dvě vajíčka, trochu mouky, a pokud nejste vegetariáni i slaninu. Naše babičky do placek přidávaly také škvarky, nebo sýr, to už nechám na vašem uvážení, každopádně cuketa vždy přebírá chuť toho, s čím ji děláme.
Nahrubo nastrouhanou cuketu smícháme se všemi ingrediencemi a důkladně rozmícháme. Vytvoříme tak hustší těsto, které se nám bude dobře nabírat lžící na pánev do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova, trvá o přibližně dvě minuty po každé straně.
K placičkám si přidejme zeleninový salát a dobrý je jogurtový česnekový dip.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?