Foccacia s rajčaty a rozmarýnem

V pekařstvích se už nějaký pátek objevuje italský chléb foccacia z jemného bílého nadýchaného těsta většinou ochucený olivami.

Italové ale foccaciu ochucují i různými jinými druhy zeleniny a koření a my si dnes dáme s rajčátky a rozmarýnem.

Upečeme si z kynutého těsta, které ale má některé detaily při postupu trochu odlišné než klasické kynuté těsto, jaké známe. Především budeme potřebovat hodně olivového oleje a jednu lžíci dokonce už na zadělání kvásku. Do mísy nalijeme 4 deci vlažné vody a rozdrobíme do ní půl kostky droždí. Přidáme lžíci oleje a po promíchání postupně přisypáváme půl kila hladké mouky, až vznikne hladké těsto bez hrudek.

Ingredience
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 400 ml vlažné vody
  • 20 g droždí - 0,5 kostky
  • 1 lžíce olivového oleje do těsta
  • (pak neurčené množství na dokončení)
  • Hrubozrnná sůl
  • 500 g cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • rozmarýn – snítka čerstvé nebo lžíce sušené

Mísu přikryjeme utěrkou a necháme stát v teple, aby těsto nakynulo. Příchutě pro foccaciu pro dnešek zvolíme tři – cherry rajčátka, rozmarýn a česnek, doporučuje milovník vaření student Tadeáš: „Nakrájíme rozmarýn a podrtíme česnek, promícháme je v misce s trochou olivového oleje a dáme stranou, budeme ho potřebovat na konci. Až těsto vykyne, rozpálíme si troubu na 220 stupňů a vyložíme plech papírem.“

Pustíme se do zpracování těsta, které je trochu jiné, než ho známe. Budeme ho vytahovat a překládat přes sebe vždycky na protilehlou stranu mísy opakovaně, a hlavně mastnýma rukama. „Potřeme si ruce olivovým olejem a podebereme, vytáhneme a přeložíme křížem na opačnou stranu a totéž s těstem provedeme ještě čtyřikrát,“ vysvětluje Tadeáš.

Pak těsto přesuneme na plech, vytvarujeme do asi dva centimetry vysoké placky, kterou ještě tenkým pramínkem olivového oleje znovu polejeme a naděláme po celé ploše důlky pro rajčátka. „Foccacia výborně chutná, když do ní dáme cherry rajčátka, posypeme směsí rozmarýnu s česnekem a přidáme hrubozrnnou sůl – je to jediná sůl v celém těstě, takže s ní nemusíme šetřit.“

Pak vyndáme z trouby a necháme chladnout na mřížce. Ale pozor, i když nás to bude svádět, krájíme foccaciu až po vychladnutí, jinak se srazí. Dá se jíst jako příloha k masům, zelenině, ale i samotná.

autor: dak

Související

  • Česnekový krém

    Pod názvem česneková polévka si určitě každý představí klasickou česnečku, silnou a čistou s kousky brambor, rozpuštěným sýrem a kmínem.

  • Chlebíčky po baskicku

    Ve Španělsku se dá ochutnat ledacos, a zatímco většina cestovatelů ocení přítomnost moře a čerstvých mořských plodů, milovník české kuchyně určitě neodmítne pintxos.