Foccacia s rajčaty a rozmarýnem
V pekařstvích se už nějaký pátek objevuje italský chléb foccacia z jemného bílého nadýchaného těsta většinou ochucený olivami.
Italové ale foccaciu ochucují i různými jinými druhy zeleniny a koření a my si dnes dáme s rajčátky a rozmarýnem.
Upečeme si z kynutého těsta, které ale má některé detaily při postupu trochu odlišné než klasické kynuté těsto, jaké známe. Především budeme potřebovat hodně olivového oleje a jednu lžíci dokonce už na zadělání kvásku. Do mísy nalijeme 4 deci vlažné vody a rozdrobíme do ní půl kostky droždí. Přidáme lžíci oleje a po promíchání postupně přisypáváme půl kila hladké mouky, až vznikne hladké těsto bez hrudek.
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 400 ml vlažné vody
- 20 g droždí - 0,5 kostky
- 1 lžíce olivového oleje do těsta
- (pak neurčené množství na dokončení)
- Hrubozrnná sůl
- 500 g cherry rajčat
- 2 stroužky česneku
- rozmarýn – snítka čerstvé nebo lžíce sušené
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme stát v teple, aby těsto nakynulo. Příchutě pro foccaciu pro dnešek zvolíme tři – cherry rajčátka, rozmarýn a česnek, doporučuje milovník vaření student Tadeáš: „Nakrájíme rozmarýn a podrtíme česnek, promícháme je v misce s trochou olivového oleje a dáme stranou, budeme ho potřebovat na konci. Až těsto vykyne, rozpálíme si troubu na 220 stupňů a vyložíme plech papírem.“
Pustíme se do zpracování těsta, které je trochu jiné, než ho známe. Budeme ho vytahovat a překládat přes sebe vždycky na protilehlou stranu mísy opakovaně, a hlavně mastnýma rukama. „Potřeme si ruce olivovým olejem a podebereme, vytáhneme a přeložíme křížem na opačnou stranu a totéž s těstem provedeme ještě čtyřikrát,“ vysvětluje Tadeáš.
Pak těsto přesuneme na plech, vytvarujeme do asi dva centimetry vysoké placky, kterou ještě tenkým pramínkem olivového oleje znovu polejeme a naděláme po celé ploše důlky pro rajčátka. „Foccacia výborně chutná, když do ní dáme cherry rajčátka, posypeme směsí rozmarýnu s česnekem a přidáme hrubozrnnou sůl – je to jediná sůl v celém těstě, takže s ní nemusíme šetřit.“
Pak vyndáme z trouby a necháme chladnout na mřížce. Ale pozor, i když nás to bude svádět, krájíme foccaciu až po vychladnutí, jinak se srazí. Dá se jíst jako příloha k masům, zelenině, ale i samotná.
Související
-
Česnekový krém
Pod názvem česneková polévka si určitě každý představí klasickou česnečku, silnou a čistou s kousky brambor, rozpuštěným sýrem a kmínem.
-
Chlebíčky po baskicku
Ve Španělsku se dá ochutnat ledacos, a zatímco většina cestovatelů ocení přítomnost moře a čerstvých mořských plodů, milovník české kuchyně určitě neodmítne pintxos.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.