Chlebíčky po baskicku

Ve Španělsku se dá ochutnat ledacos, a zatímco většina cestovatelů ocení přítomnost moře a čerstvých mořských plodů, milovník české kuchyně určitě neodmítne pintxos.

Proč? Protože připomínají naše obložené chlebíčky nebo jednohubky. Velikostí jsou něco mezi, asi jakou mají kolečka z nakrájené bílé bagetky. Pintxos se podávají v restauracích a barech jako předkrm, kterému se po celém Španělsku říká tapas, ale protože jsou velké, bohatě obložené a na talíř si můžete nabrat, kolik a jakých budete chtít, zaplní vás úplně jako hlavní jídlo.

 

Ingredience
  • nakrájená bageta
  • salámy
  • sýry
  • klobásky
  • zelenina
  • smažené krokety
  • delší dřevěná napichovátka

Na začátku baru jsou talířky, projdete si ohromně dlouhou řadu nejrůznějších, přibližně tak třiceti různých druhů pintxos, napíchaných na ozdobných dřevěných špejlích a jdete ochutnávat – platí se za počet prázdných špejlí, které vám zůstanou na talířku.

A teď už k přípravě, kde se fantazii opravdu meze nekladou – na kolečko z pečiva se v nejrůznějších kombinacích do velké výšky kladou kousky šunky, klobásek, sýrů, ryb, salátu, grilované zeleniny, bramborových kroket, krevet, plněných papriček nebo rajčátek, lilků i cuket, smažené kuřecí kousky, ančovičky v oleji, vajíčka a spousta dalších dobrot.

Překvapivě hodně jich je smažených nebo po tepelné úpravě, i když se nakonec jedí za studena. Důležité nakonec je posedět u nich s přáteli, popovídat si a klidně ochutnávat jeden od druhého a porovnávat, která kombinace je nejlepší. Vyrobit si vlastní občerstvení inspirované jedním ze španělských regionů není nic složitého a cestovat se koneckonců dá i prostřednictvím jídla.

autor: dak

Související