Chlebíčky po baskicku
Ve Španělsku se dá ochutnat ledacos, a zatímco většina cestovatelů ocení přítomnost moře a čerstvých mořských plodů, milovník české kuchyně určitě neodmítne pintxos.
Proč? Protože připomínají naše obložené chlebíčky nebo jednohubky. Velikostí jsou něco mezi, asi jakou mají kolečka z nakrájené bílé bagetky. Pintxos se podávají v restauracích a barech jako předkrm, kterému se po celém Španělsku říká tapas, ale protože jsou velké, bohatě obložené a na talíř si můžete nabrat, kolik a jakých budete chtít, zaplní vás úplně jako hlavní jídlo.
- nakrájená bageta
- salámy
- sýry
- klobásky
- zelenina
- smažené krokety
- delší dřevěná napichovátka
Na začátku baru jsou talířky, projdete si ohromně dlouhou řadu nejrůznějších, přibližně tak třiceti různých druhů pintxos, napíchaných na ozdobných dřevěných špejlích a jdete ochutnávat – platí se za počet prázdných špejlí, které vám zůstanou na talířku.
A teď už k přípravě, kde se fantazii opravdu meze nekladou – na kolečko z pečiva se v nejrůznějších kombinacích do velké výšky kladou kousky šunky, klobásek, sýrů, ryb, salátu, grilované zeleniny, bramborových kroket, krevet, plněných papriček nebo rajčátek, lilků i cuket, smažené kuřecí kousky, ančovičky v oleji, vajíčka a spousta dalších dobrot.
Překvapivě hodně jich je smažených nebo po tepelné úpravě, i když se nakonec jedí za studena. Důležité nakonec je posedět u nich s přáteli, popovídat si a klidně ochutnávat jeden od druhého a porovnávat, která kombinace je nejlepší. Vyrobit si vlastní občerstvení inspirované jedním ze španělských regionů není nic složitého a cestovat se koneckonců dá i prostřednictvím jídla.
Související
-
Plněná panenka ve slaninovém kabátku
Chcete poradit, jak vytvořit s minimem námahy vynikající oběd, který každého ohromí? Přesně taková je plněná vepřová panenka.
-
Bramborové špalíčky se šalvějí
Dnešní dobrota má velmi světový název a dělá se v přístroji, který každý doma nemáme. Jídlo si ale můžeme v klidu udělat v troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.