Kuře s rýží z jednoho pekáče
Naši posluchači nám občas posílají úžasné recepty – mailem, někdy i poštou. Ale když se setkáme osobně, a můžu si popovídat a recept natočit i pro ostatní.
Paní Jana nás poslouchá pravidelně, a když to jde, tak nám i něco dobrého přiveze nebo se podělí o recept. Jednoduché kuře se zeleninou, slaninou, houbami a rýží peče v jednom pekáči a tvrdí, že je to skvělé jídlo.
- 1 kuře
- 100 g slaniny nebo bůčku
- hrst mraženého hrášku
- 1 nakrájená mrkev
- sušené houby
- sůl
„Normálně se upeče kuře a do té šťávy z toho kuřete dám kousek slaniny nebo bůčku, sušené houby, jednu mrkev, hrášek. To se zamíchá do té šťávy a ta rýže se upeče v troubě, je potom taková hnědá z té šťávy z kuřete a je to fakt strašně dobré,“ říká.
Slyšeli jste sami – rýže v kuřecím výpeku chytne barvu i chuť a co si k ní přidáme, to je na nás. Paní Jana doporučuje mrkev a hrášek, sušené houby a slaninu, já bych se nebála ani cibule, kukuřice, pórku nebo cukety. Na tomto jídle je skvělé i to, že příprava je otázkou minut, v troubě se upeče všechno najednou, a tak je to vlastně oběd téměř bez práce.
Související
-
Ryba na kmínovém oleji s květákem
Kmínový olej lisovaný z českého kmínu, má značku regionální potravina a několik receptů už jsme z něj zkoušeli.
-
Šťavnatá vepřová pečeně
Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.
-
Kuřecí kousky s tuřínem
Když se Pippi Dlouhá punčocha zmínila v jedné z kapitol, že jedla kaši z tuřínů a vepřové, neměla jsem tehdy potuchy, o čem to mluví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka