Šťavnatá vepřová pečeně
Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.
Když se nepovede upéct, bývá pečeně dost suchá a lidem příliš nechutná. S několika malými triky ale dokážeme pečeni proměnit ve skvělý nedělní oběd.
1000 g vepřové pečeně (karé)
sůl, pepř
koření dle chuti (kmín)
1 cibule
stroužek česneku
sádlo na přelévání
Měli bychom pečeni nejprve naříznout nahoře ve zmiňované vrstvičce tuku. Pak odborníci radí svázat provázkem do válečku, ale přiznám se, že na to moc šikovná nejsem. Když to zvládnete, bude to ještě lepší. No a do třetice to, co dělám s téměř každým masem, které jde poté do trouby – opéct ze všech stran zprudka nasucho na pánvi, aby se maso zatáhlo.
Ovšem předtím je ještě ze všech stran nasolíme, opepříme a můžeme přidat i nějaké bylinkové koření nebo bylinkovou sůl.
Po opečení využijeme výpek z pánve k tomu, abychom přelili maso v pekáčku, kam můžeme přidat nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Aby pečeně nevyschla, jednak ji přeléváme rozpuštěným sádlem – třemi až pěti lžícemi a potom z výpeku, a jednak pečeme pomalu na 120 stupňů. Máte-li kousek, který má více než kilo, nechte jej v troubě alespoň hodinu a půl, ale klidně déle.
Podáváme například s bramborovým knedlíkem a šťavnatým zelím.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.