Šťavnatá vepřová pečeně

Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.

Když se nepovede upéct, bývá pečeně dost suchá a lidem příliš nechutná. S několika malými triky ale dokážeme pečeni proměnit ve skvělý nedělní oběd.

1000 g vepřové pečeně (karé)

sůl, pepř

koření dle chuti (kmín)

1 cibule

stroužek česneku

sádlo na přelévání

Měli bychom pečeni nejprve naříznout nahoře ve zmiňované vrstvičce tuku. Pak odborníci radí svázat provázkem do válečku, ale přiznám se, že na to moc šikovná nejsem. Když to zvládnete, bude to ještě lepší. No a do třetice to, co dělám s téměř každým masem, které jde poté do trouby – opéct ze všech stran zprudka nasucho na pánvi, aby se maso zatáhlo.

Ovšem předtím je ještě ze všech stran nasolíme, opepříme a můžeme přidat i nějaké bylinkové koření nebo bylinkovou sůl.

Po opečení využijeme výpek z pánve k tomu, abychom přelili maso v pekáčku, kam můžeme přidat nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Aby pečeně nevyschla, jednak ji přeléváme rozpuštěným sádlem – třemi až pěti lžícemi a potom z výpeku, a jednak pečeme pomalu na 120 stupňů. Máte-li kousek, který má více než kilo, nechte jej v troubě alespoň hodinu a půl, ale klidně déle.

Podáváme například s bramborovým knedlíkem a šťavnatým zelím.

autor: dak

Související

  • Kuřecí kousky s tuřínem

    Když se Pippi Dlouhá punčocha zmínila v jedné z kapitol, že jedla kaši z tuřínů a vepřové, neměla jsem tehdy potuchy, o čem to mluví.

  • Nakládaný hermelín

    Znáte to, když vás honí mlsná na něco slaného, s výraznou chutí koření a hledáte v ledničce, co si dát?

  • Pivní smaženky

    Letní oslavy, jídla pod širou oblohou, pikniky – to všechno jsou příležitosti, kdy se nám bude hodit dnešní dobrota, pivní smaženky.