Ryba na kmínovém oleji s květákem

Kmínový olej lisovaný z českého kmínu, má značku regionální potravina a několik receptů už jsme z něj zkoušeli.

Karel Jonák z Petrávče, který jej lisuje za studena, nosí v hlavě mnoho receptů, kam se dá kmínový olej použít. Podle jeho rad je vždy dobré smíchat jen kapku tohoto silného výrazného oleje se za studena lisovaným olejem z řepky, než se pustíme do vaření.

Kmínová vůně se v řepkovém oleji rozloží a výsledný pokrm je pak jemný. Použít se dá na jakékoli maso – ať už přímo do pánve, v níž je upravujeme, nebo později pár kapek na hotové maso. Olej výborně chutná i s rybou.

rybí filety (pstruh, losos...)

pár kapek kmínového oleje

řepkový olej

bylinky či zelené natě na ozdobení

celý květák

„Rybí filety si nakrájíme na kostičky a velmi krátce je narychlo osmahne na pánvičce, kam jsme dali kmínový olej s řepkovým olejem. Narychlo se to osmahne a dá se na stranu. Na to jsme dali na ozdobu zelené natě, cokoli se právě nachází na zahrádce, nemusí se s tím dělat žádné cavyky,“ směje se Karel Jonák.

Zelené natě, včetně natě kmínové, na rybě chutnají velmi čerstvě. Jako přílohu k rybě restované na kmínovém a řepkovém oleji, můžeme překvapivě zvolit květák nakrájený na silnější plátky upravený jako steaky.

„Vezmete květák tak jak je, celý, a nakrájíte ho na plátky. Osmahnete to na pánvi na tom stejném oleji až tak trochu do hněda. Máte úžasný květákový steak s rybou a k tomu si můžete dát zeleninový salát, třeba když jsou čerstvá rajčata, nebo pyré z dýně, a je to jednoduché a úžasné jídlo,“ říká Karel Jonák.

autor: dak

Související

  • Bramborový koláč s cibulí

    Když přemýšlím, co uvařit, většinou mi stačí vědět, že máme doma dost brambor. Z brambor se dají vyrobit neuvěřitelné dobroty a o spoustě z nich už jsme tady mluvili.

  • Marinovaná kuřecí křidélka

    Když si pořídím kuřecí křidélka, většinou je hodím do vývaru, abychom měli dobrou polévku.