Ryba na kmínovém oleji s květákem
Kmínový olej lisovaný z českého kmínu, má značku regionální potravina a několik receptů už jsme z něj zkoušeli.
Karel Jonák z Petrávče, který jej lisuje za studena, nosí v hlavě mnoho receptů, kam se dá kmínový olej použít. Podle jeho rad je vždy dobré smíchat jen kapku tohoto silného výrazného oleje se za studena lisovaným olejem z řepky, než se pustíme do vaření.
Kmínová vůně se v řepkovém oleji rozloží a výsledný pokrm je pak jemný. Použít se dá na jakékoli maso – ať už přímo do pánve, v níž je upravujeme, nebo později pár kapek na hotové maso. Olej výborně chutná i s rybou.
rybí filety (pstruh, losos...)
pár kapek kmínového oleje
řepkový olej
bylinky či zelené natě na ozdobení
celý květák
„Rybí filety si nakrájíme na kostičky a velmi krátce je narychlo osmahne na pánvičce, kam jsme dali kmínový olej s řepkovým olejem. Narychlo se to osmahne a dá se na stranu. Na to jsme dali na ozdobu zelené natě, cokoli se právě nachází na zahrádce, nemusí se s tím dělat žádné cavyky,“ směje se Karel Jonák.
Zelené natě, včetně natě kmínové, na rybě chutnají velmi čerstvě. Jako přílohu k rybě restované na kmínovém a řepkovém oleji, můžeme překvapivě zvolit květák nakrájený na silnější plátky upravený jako steaky.
„Vezmete květák tak jak je, celý, a nakrájíte ho na plátky. Osmahnete to na pánvi na tom stejném oleji až tak trochu do hněda. Máte úžasný květákový steak s rybou a k tomu si můžete dát zeleninový salát, třeba když jsou čerstvá rajčata, nebo pyré z dýně, a je to jednoduché a úžasné jídlo,“ říká Karel Jonák.
Související
-
Bramborový koláč s cibulí
Když přemýšlím, co uvařit, většinou mi stačí vědět, že máme doma dost brambor. Z brambor se dají vyrobit neuvěřitelné dobroty a o spoustě z nich už jsme tady mluvili.
-
Marinovaná kuřecí křidélka
Když si pořídím kuřecí křidélka, většinou je hodím do vývaru, abychom měli dobrou polévku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.