Kuřecí kousky s tuřínem

Když se Pippi Dlouhá punčocha zmínila v jedné z kapitol, že jedla kaši z tuřínů a vepřové, neměla jsem tehdy potuchy, o čem to mluví.

Dávno už vím, že tuřín je zelenina, vypadá trochu jako řepa, je to kořenová zelenina a k tomu velmi chutná. A jelikož se snažím jíst zeleninu všelijakou, a vědět, čím je nám lidem prospěšná, už jsem o tuřínech zjistila, že jsou zdrojem vitamínů A, C, vlákniny, a taky draslíku, který potřebujeme hlavně ve vyšším věku.

Pokud budete mít možnost tuřín koupit, vyberte si takové, které mají hladkou slupku a klidně i větší a těžší. Gurmeti doporučují dát si tuřín k masům, zejména silně kořeněným, například k jehněčímu či hovězímu.

Já mám ale dietní režim a našla jsem si recept na kuřecí s tuřínem.

kuřecí prsa

1 tuřín

sůl, pepř

tymián

olej

Zajímavé je, že maso a tato zelenina se dělají v jednom hrnci. Kuřecí maso si nakrájíme na kousky a osmahneme na oleji. Okořeníme solí, pepřem a tymiánem, lehce podlijeme a zakápneme kvalitní sójovou omáčkou.

Tuřín nastrouháme a přidáme k masu, počkáme, až se podusí doměkka. Pokud není omáčka dost hustá, můžeme zahustit moukou, ale většinou stačí jen nechat odpařit dostatečné množství vody. K takto upraveném kuřecímu výborně chutná bramborová kaše.

autor: dak

Související

  • Salát z růžičkové kapusty

    Jako jeden z mála členů naší rodiny mám ráda růžičkovou kapustu. Doslova bych se po ní utloukla, ale když vařím pro všechny, musím si nechat zajít chuť.

  • Dýňová marmeláda jako pomerančová

    Dýně je fantastická rostlina o velmi mnoha druzích a s desítkami možností využití v kuchyni. Od polévky přes pečení až po marmeládu.