Mrkvovo maková buchta

Dnes pro vás mám rychlou buchtu, na kterou budeme potřebovat, podobně jako na polenské mrkvance, docela dost jemně nastrouhané mrkve.

Zbytek už ale není skoro žádná práce, šup šup a je hotovo.

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 4 vejce
  • 4 hrnky nastrouhané mrkve
  • ¾ hrnku oleje
  • ½ hrnku máku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Recept mám totiž od Jaroslava Šimánka z Batelova, ten si vaří a peče sám už desítky let a každý víkend přinese ochutnat nějakou sladkou dobrotu ke kávě.

„Je to mrkvová buchta, potřebujeme 4 vajíčka, jeden hrnek cukru, balíček vanilkového cukru, prášek do pečiva, 2 hrnky polohrubé mouky, ¾ hrnku oleje, ½ hrnku máku a 4 hrnky nastrouhané mrkve. To všechno se smíchá, vylije na pekáč a peče se dvacet minut při 180 stupních,“ popisuje autor receptu.

Když je buchta hotová, samozřejmě ji před podáváním pocukrujeme, nebo vyrobíme svou oblíbenou polevu podle vlastní fantazie, jako pan Jaroslav Šimánek: „Ještě se na to dá dát čokoládová poleva, to jsem si vymyslel,“ směje se.

Po rozkrojení je na buchtě vidět pěkná barevná mozaika z oranžové mrkve a zrníček máku.

autor: dak

Související

  • Tiramisu na víkend

    Kdy jindy pozvat své blízké na něco dobrého než po víkendovém obědě. Vynikající a oblíbenou, ale pozor, velmi sytou dobrotou, je italský dezert Tiramisu.

  • Dvoubarevné zdobení na řezy a dorty

    Na koláč, řezy nebo na dort se vždycky hodí chutná ozdoba v podobě krému. Ať už si zvolíte korpus jakýkoli, mám pro vás tip na dvoubarevné ozdobení vašeho moučníku.

  • Kokosové řezy

    Jsou z výborného těsta, chutnají po kokosu a uprostřed je ovocná vrstva z džemu, který máme rádi.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.