Bramborovo dýňové placky se zelím

Co může nalákat ke stolu víc, než smažené křupavé placky – ať už jsou udělané z čehokoli? Ty dnešní budou z brambor a dýně.

Ingredience
  • 350 g dýňové dužiny
  • 300 g brambor
  • polohrubá mouka dle konzistence
  • 1 cibule
  • česnek dle chuti
  • 1 vejce
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, kmín
  • rostlinný olej na smažení

S receptem soutěžila O bramborovou pochoutku vysočiny na obchodní akademii a hotelové škole v HB studentka humpolecké střední školy informatiky a cestovního ruchu Daria Holovina. Hlavní ingredience jsou tři – kromě brambor a dýně ještě ochucené kysané zelí, ale začněme plackami. Jak se dělají? „Osmažíme na pánvi nakrájenou cibuli, pak tam přidáme nakrájenou dýni a všechno to osmažíme doměkka. Vidličkou to rozmačkáme doměkka. Do základu nastrouháme najemno brambory a přidáme k nim vajíčko, polohrubou mouku, kmín, sůl, česnek a majoránku. Z těsta na pánvi uděláme placky.“

Ingredience
  • Zelí:
  • 1 balíček kysaného zelí
  • 1 lžíce octa
  • cukr dle chuti
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, kmín

K plackám z brambor a dýní chuťově velmi sedí kysané zelí. Můžeme ho vzít rovnou přidat na talíř jen tak, ale Daria má vylepšení! „Uvaříme ho a přidáme tam ocet, cukr, majoránku, kmín a sůl.“ Nakonec zelí ještě zahustíme cibulovou jíškou a podáváme k plackám. Podzim na talíři tak máme jako malovaný.

autor: dak

Související

  • Cuketové placky

    Když necháme cukety na záhonku dlouho, vyrostou někdy do obřích rozměrů. Pak je ze všech stran slyšet, jestli někdo nechce cuketu, protože jich je enormní množství.

  • Placky z brambor a zelí

    Kysané zelí je to nejlepší, co si můžeme v zimě dát – tolik vitamínů snad jinde nenajdeme. Co když vám ale samotné příliš nechutná?

  • Škvarkové placky

    Co je dobré, to nemůže být zdravé, tvrdí často lidé, kteří si dopřávají hodně sladké nebo tučné dobroty.