Kuskus nasladko
Kuskus je jedna z mých nejoblíbenějších příloh zvláště ve dnech, kdy mám spoustu práce a není čas na vaření. Těstoviny ve formě mrňavých kuliček stačí osolit, zalít horkou vodou, přiklopit a pár minut počkat.
Kuskus se ovšem dá ochutit i různými jinými způsoby. Kromě soli můžeme přidat zeleninový bujón, chilli koření, kari s kurkumou, zeleninu na másle a podobně.
- 2 hrnky kuskusu
- 2 hrnky vařící vody
- hrst sušených švestek
- hrst rozinek
- hrst sušených meruněk
- 1 jablko
- med
- hrst vlašských ořechů
- javorový nebo agávový sirup
- rozehřáté máslo
Pokud ale máte chuť na sladké, jde i z kuskusu během chvilky udělat plnohodnotné sladké jídlo, stačí přidat ovoce, ořechy osladit medem a máme zdravou lahůdku, kterou ocení i děti.
Postup je opět velmi snadný – kuskus zalijeme horkou vodou, přikryjeme a necháme chvilku nabobtnat a zatím si připravíme ovoce. Rozinky, sušené meruňky, či švestky, cokoli vám chutná, spaříme horkou vodou, aby změkly. Pak je překrájíme, aby kousky byly menší a daly se dobře zamíchat. Vezmeme i jedno čerstvé jablíčko, oloupeme a také nakrájíme na kostičky.
Odklopíme kuskus, přidáme ovoce a med podle chuti a ozdobíme kousky nasekaných vlašských ořechů. Přelijeme rozpuštěným máslem a můžeme posypat trochou skořice nebo kakaa, pokud se ho děti dožadují.
Takto upravený kuskus chutná i s mákem a cukrem, nebo přelitý javorovým či agávovým sirupem.
Související
-
Smažený kuskus s vejci
Kdo si občas dáte nějakou tu rychlovku z asijské kuchyně, možná znáte smaženou rýži s vejci a zeleninou. Inspiroval se jí barista a amatérský kuchař Tadeáš Stránecký.
-
Nejlepší kuskus
Když je hodně práce a málo času, je rychlý oběd jako výhra v loterii. Proto velice ráda chystám přílohu z drobných těstovinových kuliček, kterou určitě taky znáte.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.