Kuskus nasladko

Kuskus je jedna z mých nejoblíbenějších příloh zvláště ve dnech, kdy mám spoustu práce a není čas na vaření. Těstoviny ve formě mrňavých kuliček stačí osolit, zalít horkou vodou, přiklopit a pár minut počkat.

Kuskus se ovšem dá ochutit i různými jinými způsoby. Kromě soli můžeme přidat zeleninový bujón, chilli koření, kari s kurkumou, zeleninu na másle a podobně.

Ingredience
  • 2 hrnky kuskusu
  • 2 hrnky vařící vody
  • hrst sušených švestek
  • hrst rozinek
  • hrst sušených meruněk
  • 1 jablko
  • med
  • hrst vlašských ořechů
  • javorový nebo agávový sirup
  • rozehřáté máslo

Pokud ale máte chuť na sladké, jde i z kuskusu během chvilky udělat plnohodnotné sladké jídlo, stačí přidat ovoce, ořechy osladit medem a máme zdravou lahůdku, kterou ocení i děti.

Postup je opět velmi snadný – kuskus zalijeme horkou vodou, přikryjeme a necháme chvilku nabobtnat a zatím si připravíme ovoce. Rozinky, sušené meruňky, či švestky, cokoli vám chutná, spaříme horkou vodou, aby změkly. Pak je překrájíme, aby kousky byly menší a daly se dobře zamíchat. Vezmeme i jedno čerstvé jablíčko, oloupeme a také nakrájíme na kostičky.

Odklopíme kuskus, přidáme ovoce a med podle chuti a ozdobíme kousky nasekaných vlašských ořechů. Přelijeme rozpuštěným máslem a můžeme posypat trochou skořice nebo kakaa, pokud se ho děti dožadují.

Takto upravený kuskus chutná i s mákem a cukrem, nebo přelitý javorovým či agávovým sirupem.

autor: dak

Související

  • Smažený kuskus s vejci

    Kdo si občas dáte nějakou tu rychlovku z asijské kuchyně, možná znáte smaženou rýži s vejci a zeleninou. Inspiroval se jí barista a amatérský kuchař Tadeáš Stránecký.

  • Nejlepší kuskus

    Když je hodně práce a málo času, je rychlý oběd jako výhra v loterii. Proto velice ráda chystám přílohu z drobných těstovinových kuliček, kterou určitě taky znáte. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.