Dvoubarevné zdobení na řezy a dorty
Na koláč, řezy nebo na dort se vždycky hodí chutná ozdoba v podobě krému. Ať už si zvolíte korpus jakýkoli, mám pro vás tip na dvoubarevné ozdobení vašeho moučníku.
Hned dva krémy – světlý a tmavý kakaový dělá paní Eva Holáňová ze Starče a poradí nám, jak na ně.
- Hnědá náplň:
- 200 ml mléka
- 125 g másla
- 100 g čokolády na vaření,
- Světlá náplň:
- 400 ml mléka
- 100 g másla
- 200 g ztuženého tuku - ivy nebo omegy
- 20 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
„To všechno na hnědou náplň se ohřeje ve vodní lázni nad párou, ale nesmí se to vařit. Ještě teplé se to umixuje tři minuty mixérem a dá se do zavařovací sklenice. Necháme chladnout v ledničce 24 hodin, ale stačí i od večera do druhého dne do dopoledne. Druhý den se to vyšlehá, a to je všechno. Ta bílá náplň se také ohřeje nad párou a nevaří, zase se to tři minuty mixuje a dá do ledničky a druhý den se to ušlehá,“ říká paní Eva.
Dvoje zdobení se dá podle Evy Holáňové kombinovat všelijak. Na řezy se může dát nejdříve hnědá a bílou ozdobit, na dort to může být naopak, je možné mít obou krémů stejně a nakombinovat je podle své fantazie.
Roli může hrát i chuť strávníků. „Já jsem udělala z půl dávky tu bílou a nechala ji jenom na ozdobení, protože ta hnědá je lepší, oni to mají radši,“ směje se paní Holáňová, když mluví o své rodině, kterým moučník napekla a ozdobila.
Související
-
Kokosové řezy
Jsou z výborného těsta, chutnají po kokosu a uprostřed je ovocná vrstva z džemu, který máme rádi.
-
Slané palačinky pro zdraví
V sobotu není třeba nijak moc vyvařovat, říkává se u nás doma, ale stejně se někdo nakonec ke sporáku postavit musí, protože žaludek se ozývá, ať je pátek nebo svátek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka