Čokoládový likér

Se zimou, jaká teď bude několik měsíců vládnout venku, se těžko smiřuji, ale naštěstí existují prostředky, které mně a podobně naladěným lidem, dokážou pomoct. Teplé světlo, vůně koření, vlněný svetr, nebo lahodný sladký likér – ten zahřívá zevnitř.

Ingredience
  • 1 l mléka
  • 1 kg práškového cukru
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 čokoládový pudink v prášku + 500 ml mléka
  • 500 ml rumu (dle chuti i více)

Na soutěži domácích likérů v Březníku na Třebíčsku jsem ochutnala úžasný čokoládový likér paní Pavly Nováčkové. Je to recept, který zdědila po babičce a podle toho také vypadá seznam ingrediencí – je tam hodně od všeho

„Litr mléka, kilo práškového cukru, to se převaří. Potom je tam půl litru mléka, do kterého se dá jedna čokoláda na vaření a čokoládový pudink. Prášek do půl litru mléka, a to se svaří a potom se to smíchá s tím oslazeným litrem mléka a nakonec s půl litrem rumu. Ale já jsem teda přidávala,“ směje se paní Pavla.

No jistě, kdykoli se doma dělá cokoli s rumem, cukroví nebo likéry, rumu se vždycky nakonec dává víc, protože teprve potom to má správné grády. K přípitku pak ale rozhodně nezvěte děti ani mladistvé, jen dospělé. Likéru je nakonec několik lahví, takže by měl vydržet až do Vánoc.

autor: dak

Související