Tiramisu na víkend

Kdy jindy pozvat své blízké na něco dobrého než po víkendovém obědě. Vynikající a oblíbenou, ale pozor, velmi sytou dobrotou, je italský dezert Tiramisu.

Jak se dělá, ví spoluautorka Kuchařky od dubového stolu Veronika Pudíková z Rynárce. 

Každé Tiramisu začínáme tím, že si uděláme šálek silného espressa nebo rozpustné kávy. „Do kávy přilijeme amaretto. Spousta lidí ho vynechává, ale ono je tam důležité, protože vytváří mandlové aroma toho dezertu,“ říká Veronika.

Ingredience
  • 1 balení cukrářských piškotů (24 kusů)
  • 200 ml šlehačky
  • 500 g mascarpone
  • 2 žloutky
  • 1 šálek espressa
  • 50 ml amaretta
  • 50 g krupickového cukru
  • holandské kakao na posypání

Teď budeme hodně šlehat – žloutky, sýr mascarpone i šlehačku. „Žloutky s cukrem vyšleháme nad párou mixérem na nejvyšší rychlost, aby směs zhoustla a zbělela. Mascarpone vyšleháme a potom do něj pomalu přimícháváme žloutkový krém. Nakonec ještě zvlášť vyšleháme smetanu ke šlehání a přimícháme k mascarpone. Cukrářské piškoty namáčíme v kávové směsi, ale zlehka, ony rychle sají, tak aby se nerozpadly,“ doporučuje dále kuchařka.

Do větší nádoby nebo malých misek, záleží, jak chceme servírovat, vrstvíme nejprve dolů piškoty, na ně krém a pak další vrstvu. Šikovní kuchaři mohou nahoru zdobícím sáčkem vytvořit bobíky z krému, které se posypou kakaem, ale pozor, až těsně před podáváním.

„Určitě je dobré chladit nejméně tři hodiny před konzumací a sypat kakaem na samý závěr taky až před konzumací, jinak by se kakao vsáklo a nemuselo by to být úplně vzhledné.“

Tip Veroniky Pudíkové na závěr určitě nepodceňujme, každá šlehaná sladkost musí důkladně ztuhnout a dezert má i pěkně vypadat.

autor: dak

Související