Sicilská rybí tomatová polévka

Polévka je grunt a klidně nemusí být typicky česká. Zevnitř nás zahřeje i polévka, kterou si dávají na jihu Itálie.

Základem sicilské rybí tomatové polévky jsou samozřejmě rajčata. Potřebovat budeme i dobrou rybu, třeba sumečka nebo tresku, ale zastane ji i filé.

150 g ryby – afrického sumečka (treska, filé)

300 g drcených rajčat

1 – 2 červené cibule

1 – 2 lžíce olivového oleje

1 menší celer

cca 100 g mrkve

50 g fenyklu

2- 3 stroužky česneku

500 ml rybího vývaru

1 lžička citrónové šťávy

1 lžička limetkové šťávy

mletý zázvor

třtinový cukr podle chuti

sůl, pepř

petrželka na ozdobu

Důležitá je také kořenová zelenina, jak potvrzují slova Luboše Prügera ze žďárské střední školy obchodu a služeb: „Ta sicilská tomatová polévka je regionální ze Sicílie. Je to italská polévka, takže základem je kořenová zelenina, fenykl, česnek červená cibule orestovaná na olivovém oleji společně se solí a pepřem. Až to zkaramelizuje a chytne barvu, tak tam přidáme ne nějaký protlak, ale drcená italská rajčata. Dále zázvor, limetku, citrón, ochutíte sůl, pepř, třtinový cukr a přidáte rybí vývar.“

Když to vezmu od začátku, tak cibuli, celer, mrkev a fenykl nakrájíme na malé kostičky a orestujeme v hrnci na olivovém oleji. Přidáme rozmačkaný česnek, prohřejeme a zalijeme drcenými rajčaty z plechovky. Je dobré mít v zásobě trochu rybího vývaru nebo třeba zbytek z předchozího vaření rybí polévky. Asi půl litru vývaru přidáme k zelenině a pomalu vaříme asi půl hodiny.

Mezitím se věnujeme rybě, kterou upečeme v troubě. „Afrického sumečka nakrájíte na drobné kostičky, ochutíte solí a pepřem a upečete v troubě – vkládá se až při expedici, což je servírování,“ vysvětluje Luboš Prüger s úsměvem.

Hotovou rybu nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a vložíme do talíře s polévkou tak, aby ji krásně ozdobila společně s kouskem zelené petrželky.

autor: dak

Související