Vanilkové rohlíčky z Vyskytné
Je to vánoční klasika, i když máme možná každý trošičku jiný recept. Proto není špatné srovnání jiných návodů a postupů.
My doma musíme péct vanilkové rohlíčky každý rok, protože právě na ně se všichni vrhneme jako supi, jen co jsou trošičku odleželé. Recept na naše oblíbené cukroví zkusím letos obměnit a dodržet přesně postup cukrářky Anny Rásochové z cukrárny ve Vyskytné.
- 20 dkg hladké mouky
- 7 dkg oříšků lískové vlašské i namíchat
- 5 dkg moučkového cukru
- 16 dkg másla
- 1 žloutek
„Ze všech ingrediencí se vypracuje těsto, vytvarují se rohlíčky a upečou se na 160 stupňů. Obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou,“ radí cukrářka.
Většina nás obaluje ve směsi moučkového a vanilinového nebo vanilkového cukru – ten má ale konzistenci jemného krystalu a nemusí proto na rohlíčkách dobře držet.
Anna Rásochová proto zmiňuje jinou variantu. V nádobě s moučkovým cukrem necháme několik dní podélně rozříznutý vanilkový lusk, aby se vůně uvolnila do cukru. A máme vystaráno. Další trik zkušené cukrářky pro velmi křehké rohlíčky je - neobalovat je horké, což se jinak doporučuje v téměř každém receptu. „Nechat rohlíčky vychladnout! Nejlepší je až když jsou vychladlé, dát je na chvilinku do trouby ovlažit, a teprve potom obalovat v cukru. Když je budete obalovat hned, tak se vám budou drolit, tyhle jsou totiž strašně křehké,“ doporučuje Anna Rásochová.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.