Vanilkové rohlíčky z Vyskytné

Největší audioportál na českém internetu

Rohlíčky | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Je to vánoční klasika, i když máme možná každý trošičku jiný recept. Proto není špatné srovnání jiných návodů a postupů.

My doma musíme péct vanilkové rohlíčky každý rok, protože právě na ně se všichni vrhneme jako supi, jen co jsou trošičku odleželé. Recept na naše oblíbené cukroví zkusím letos obměnit a dodržet přesně postup cukrářky Anny Rásochové z cukrárny ve Vyskytné.

Ingredience
  • 20 dkg hladké mouky
  • 7 dkg oříšků lískové vlašské i namíchat
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 16 dkg másla
  • 1 žloutek

„Ze všech ingrediencí se vypracuje těsto, vytvarují se rohlíčky a upečou se na 160 stupňů. Obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou,“ radí cukrářka.

Většina nás obaluje ve směsi moučkového a vanilinového nebo vanilkového cukru – ten má ale konzistenci jemného krystalu a nemusí proto na rohlíčkách dobře držet.

Anna Rásochová proto zmiňuje jinou variantu. V nádobě s moučkovým cukrem necháme několik dní podélně rozříznutý vanilkový lusk, aby se vůně uvolnila do cukru. A máme vystaráno. Další trik zkušené cukrářky pro velmi křehké rohlíčky je - neobalovat je horké, což se jinak doporučuje v téměř každém receptu. „Nechat rohlíčky vychladnout! Nejlepší je až když jsou vychladlé, dát je na chvilinku do trouby ovlažit, a teprve potom obalovat v cukru. Když je budete obalovat hned, tak se vám budou drolit, tyhle jsou totiž strašně křehké,“ doporučuje Anna Rásochová.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat